С демонстрация как са тъкали на «разбой» нашите баби започнаха Културните вечери «Традиции и изкуства» в Банско, съобщиха от общината и БТА.  Успешният формат се прави за четвърта поредна година с домакинството на Посетителския информационен център в курорта и съдействието на Музеен комплекс — Банско, и читалище «Никола Вапцаров».
В продължение на повече от два месеца, по време на активния летен сезон, жителите и посетителите на планинския град имат възможност да се докоснат до позабравените български занаяти, традиции и бит.

Те ще могат да се включат и в организираните демонстрации.
Заниманията се съпровождат от изпълнения на фолклорни състави от всички населени места в община Банско, които придават колорит на вечерите.

За любителите на народните песни и танци в читалище «Никола Вапцаров» отново ще има уроци по тамбура, гайда и пеене, както и по народни танци.
Музейният комплекс в Банско организира еднодневни турове до археологическия комплекс «Св. Никола», късноантичната крепост «Ситан кале» и инфотурове в комплекса.

Предвидени са и образователни интерактивни игри «Деца в музея».
Множество местни автори преобразяват фоайето на Посетителския информационен център с изложби: живопис, графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, ковано желязо и други. В центъра ще бъдат представени и филми за Банско.

Тагове: ;