Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се готви да пътува тази седмица до Северна Корея, а експерти предупреждават, че планът на правителството на Тръмп за унищожаване на ядрените оръжия и ракети на Севера за една година е едновременно нереалистичен и рискован.
Държавният департамент каза, че Помпейо ще пристигне в петък на третото си посещение в Пхенян за три месеца. Това ще бъде първото посещение на висш американски служител след историческата среща на президента Доналд Тръмп с Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур, на която севернокорейският лидер пое ангажимент за «пълна денуклеаризация» на Корейския полуостров.
Съмнителното твърдение на Тръмп след това, че Северът вече не е ядрена заплаха, скоро беше изместено от съмнения как да се постигне денуклеаризация — цел, която убягва на американските правителства през последния четвърт век, откакто Пхенян започна да произвежда ядреноделим материал за бомби.
Преди по-малко от три седмици Помпейо каза, че Съединените щати искат Северна Корея да предприеме «значителни» стъпки за ядрено разоръжаване през следващите две години — преди края на първия мандат на Тръмп през януари 2021 г. Дори това беше сметнато за твърде оптимистично от експерти по неразпространението на ядрените оръжия, като се има предвид мащабът на оръжейните програми на Северна Корея и това, че в миналото тя е извъртала и не е искала да позволява проверки на споразуменията за разоръжаване.
Но в неделя съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън представи по-амбициозния едногодишен план, който по думите му Помпейо ще обсъди със севернокорейците. Болтън, който изразява твърдолинейни възгледи за Северна Корея, каза, че ако Пхенян е решил да се откаже от програмата си за ядрени оръжия и сътрудничи, тогава «можем да се придвижим доста бързо» и те могат да получат облекчаване на санкциите и помощ от Северна Корея и Япония.
Предложеният от него бърз график се различава от по-премерените, методични стратегии, които според повечето експерти по Северна Корея са нужни за постигане на трайно споразумение за денуклеаризация.

Те казват, че за да се стигне до сигурна сделка, ще е необходимо Ким да бъде напълно прозрачен за своята програма в момент, когато доклади на разузнаването предполагат, че той ще се опита да измами Съединените щати за степента на своите тайни оръжия или съоръжения.
Едногодишният план се основава на предположението, че севернокорейците ще се престорят на победени, каза бившият служител на Държавния департамент Джоел Уит, помогнал за договарянето на споразумение през 1994 г., временно замразило ядрената програма на Пхенян. «Ако това е началната ни позиция, добре. Би трябвало да опитаме и да видим докъде ще стигнем. Ако е крайната ни цел, тя е мъртва в зародиш и после предоставя претекст на Джон Болтън да направи поразии.»
Засега Ким е спрял ядрените и ракетните изпитания и е разрушил тунелите в полигона за ядрени опити на Севера, но авторитарната държава все още не е предприела конкретни стъпки за отказване от своите оръжейни програми. Изследователски анализи, използващи сателитни изображения, напоследък предполагат, че Пхенян може дори да разширява някои обекти, свързани с ракетните и ядрените му програми.
През уикенда в. «Вашингтон пост» цитира неназовани служители на американското разузнаване, стигнали до заключението, че Северна Корея не възнамерява напълно да се откаже от ядрения си арсенал.

Доказателства, събрани след срещата, свидетелстват, че се правят приготовления САЩ да бъдат измамени за броя на ядрените бойни глави в арсенала на Северна Корея, а също за съществуването на пазени в тайна обекти, използвани за производство на ядреноделим материал за атомни бомби, показва докладът. Някои аспекти на осъвременената разузнавателна информация бяха съобщени в края на седмицата от Ен Би Си Нюз.
Американски служител заяви пред Асошиейтед прес, че съобщението на «Вашингтон пост» е вярно и че оценката отразява последователно споделяния възглед от правителствените агенции в САЩ през последните няколко седмици. Служителят не беше упълномощен да коментира публично въпроса и пожела да остане анонимен.
Северна Корея и Вашингтон още не са договорили условията, при които Северът би се отказал от своите оръжия, следователно може да се очаква Пхенян да потърси лостове за влияние при тези обсъждания.

Дейностите, за които се съобщава, обаче могат да засилят опасенията на Съединените щати, които в миналото са виждали как споразуменията със Северна Корея се объркват, често на фона на твърдения за извъртане или измама. Пхенян, от своя страна, често се е оплаквал от Вашингтон заради бавно доставяне на помощи и налагане на санкции.
«Денуклеаризацията не е проста задача. Досега не е имало случай, при който страна, която открито е извършвала изпитания на ядрени оръжия и е изграждала ядрен арсенал и инфраструктура в такъв мащаб като Северна Корея, да се е отказвала от ядрените си оръжия», написа в публикуван вчера коментар изпълнителният директор на Асоциацията за контрол на оръжията Дарил Кимбал.
Стратегия на Дейвид Олбрайт от Института за наука и международна сигурност предполага, че е необходимо САЩ да накарат Ким да покаже пълен списък с всички обекти и материали от своята ядрена програма, включително уран и плутоний. Той също така каза, че Тръмп и Ким би трябвало да решат дали да изнесат ядрените оръжия от Северна Корея, за да ги унищожат, или да направят това в страната.
Дори Северна Корея да сътрудничи, ликвидирането на нейните програми за оръжия за масово унищожение, които се предполага, че включват десетки обекти, ще бъде трудна задача, смятат учени от Станфордския университет, сред които ядреният физик Зигфрид Хекер, водещ специалист по ядрената програма на Севера.
Екипът от Станфорд предлага 10-годишна пътна карта въз основа на своето убеждение, че «Северна Корея няма да се откаже от оръжията и оръжейните си програми, докато не бъде гарантирана нейната сигурност».
А те казват, че подобно гарантиране не може да бъде постигнато с прибързано обещание или писмено споразумение.
«Предположението за изнасяне на ядрените оръжия на Севера от страната е наивно и опасно. Оръжията трябва да бъдат демонтирани от хората, които са ги монтирали», каза групата на Хекер.

«Макар че САЩ би трябвало да са готови да приемат всички отстъпки, които Ким иска да направи в началото — като затваряне на полигона за ядрени опити, те трябва да са готови за поетапен подход.» /БТА/ Деб Рийчман и Матю Пенингтън от Асошиейтед прес

Тагове: ; ;