Близките съветници и съюзниците на президента на САЩ Доналд Тръмп се опасяват, че американският лидер може да тръгне на отстъпки по отношение американската политика за Крим и Украйна по време на срещата си с президента на Русия Владимир Путин, пише вестник Washington Post ,

позовавайки се на източници.

Според източниците на изданието, в лицето на Тръмп те виждат човек, който може да си «затвори очите» по въпросите от миналото «в името на сделката», което и тревожи неговото обкръжение и чиновниците от съюзните на САЩ държави.

Другите опасения, както пише изданието, са предизвикани от политиката на Тръмп по отношение на страните от НАТО.

Според един от източниците, неотдавна Тръмп е заявил на своите съветници, че иска да съкрати разходите на САЩ за отбраната на Европа, ако другите страни не увеличат своите финанси за НАТО.

Тръмп и руският президент Владимир Путин ще се срещнат на 16 юли в Хелзинки, това е първата двустранна среща.

От Кремъл по-рано съобщиха, че руският и американският президенти имат намерение да обсъдят развитието на двустранните отношения и актуалните въпроси от международния дневен ред.

Това ще бъде първата пълноформатна среща между лидерите на двете страни.

Преди година Путин и Тръмп за първи път се срещнаха в Хамбург по време на срещата на G20, след това за кратко разговаряха във Виетнам през ноември 2017 година на срещата на АТЕС.

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп по време на речта си на митинг в щата Монтана заяви, че обича Русия.

За това съобщава Fox News в своя Twitter.

Доналд Тръмп увери също, че има намерение да оправи отношенията на Съединените Щати с Руската Федерация, Китай и другите страни, което, според него, е правилен политически курс.

«Всеки път, когато предлагам нещо на НАТО, те казват:
«Вижте го, той мрази НАТО, вероятно той обича Русия», сподели Тръмп пред феновете си в Монтана.

«Аз обичам Русия!», добави Тръмп.

«Тези глупави хора, как още да им го обясня, че добрите отношения с Русия, с Китай, с всяка друга държава — това са правилни неща, а не обратното», подчерта Тръмп.

По-рано се съобщи, че Доналд Тръмп е проявил готовност за среща с президента на Русия Владимир Путин.

Американският лидер е уверил, че срещата ще се проведе на висше равнище.

Припомняме, че по-рано съобщихме, че американският лидер Доналд Тръмп по време на речта си в Монтана е заявил, че подобряването на отношенията с Русия  и Китай е “добро дело”.

Той отбеляза, че на предстоящата среща с руския президент Владимир Путин “всичко ще бъде наред”.

“Повярвайте ми, всичко ще бъде наред”, каза Тръмп, споделяйки за планираната среща между САЩ и Русия, която ще се проведе на 16 юли в Хелзинки.

По-рано САЩ заявиха за вероятното постигане ан конкретни договорености на срещата между Тръмп и Путин.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;