Показателната визита на премиера на Армения Никола Пашинян в Амурсалския рудник изглежда трябваше да послужи за начало на разрешаването на проблемите, но нещата пак влязоха в пълен тупик.

На 6 юли по време на визитата във Вайоцдзорската област Пашинян посети Джермук, за да се срещне с протестиращите срещу експлоатацията на местонаходището, заплашващо целия район с екологична катастрофа.

За това съобщава NEWS.am.

Разработката на местонаходището води до изпарения на цианид.

Еколозите в страната нееднократно заявяват, че златният рудник е богат не само със скъпоценни метали, но и с токсични вещества от I и II клас на опасност, които бързо се мобилизират и активно влизат в геолого-химическия състав, благодарение на токсичността си.

Дълго време проблемът откровено се игнорираше от властите.

Вече няколко месеца местните жители правят протести срещу британската компания  «Lydian International», която работи в рудника.

След визитата в Амулсар се планираше съвещание, в което трябваше да участват всички страни в конфликта — местните жители, представителите на компанията, а също самият премиер.

И макар заседанието да се състоя, то не доведе до разумно решение.

Липсваше и решаващата дума на Пашинян, който след затегналите се дискусии предпочете да заяви, че не бърза и не може повече да присъства на срещата.

След като премиерът си замина, митингуващите заявиха, че няма сда направят отстъпки и ще се борят до края.

News Front

 

 

Тагове: ;