Генералният директор на Центъра за политическа информация Алексей Мухин коментира продължаването от ЕС с половин година на икономическите санкции срещу Русия.
Эксперт прокомментировал продление ЕС санкций против России«ЕС — това е бюрократична организация, когато веднъж се приеме едно решение, то не може да бъде отменено.
Още повече, че за отмяна е необходима принципна промяна на позициите на две ключови държави — Германия и Франция.
Останалите страни на ЕС са пълноправни членове на този алианс, но определящото мнение и решение се взема от Германия и Франция.
Това трябва да се отчита.
На този етап им е изгодно присъединяването към антируските санкции, макар тази изгода да става все по-съмнителна и по-съмнителна, съдейки по отчетите на инвестиционните институции в самата Европа — имам предвид този ущърб, който се нанася на ЕС.
Докато действа някакво подобие на атлантическа солидарност, санкциите ще съществуват», отбеляза Мухин.
Според експерта, «има такова понятие като европейски снобизъм: за съжаление, западноевропейските страни почти никога не признават, че не са били прави».

«Точно затова продължава странната ситуация с антируските санкции. За съжаление, разногласията между САЩ и Европа по никакъв начин не се отразяват на отношенията с Русия и в близко време няма да се отразят.

Европейците мислят себе си за геополитически център», завърши Мухин.

По-рано от пресслужбата на Съвета на ЕС съобщиха, че ЕС е продължил с половин година икономическите санкции по отношение на Русия.

Мерките засягат финансовия, енергийния и отбранителния сектори на руската икономика, съобщиха от организацията.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;