Противотанковите ракетни комплекси  (ПТРК) Javelin не заработиха по време на стрелбите в Украйна заради изтеклия срок на експлоатация, копие от съответното писмо на главата на украинското отбранително конструкторско бюро  «Луч» Олег Коростелев е публикувано в блога  diana-mihailova, който е посветен на украинското оръжие.

«Причината за проблемите в работата на  Javelin са свързани с двигателите на комплексите. Установено е, че срокът за експлоатация на двигателите от завода е изтекъл, но е бил продължен със специално решение преди изпращането им в Украйна», се казва в копието от писмото на Коростелев до главата на съвета за национална сигурност и отбрана  (СНБО) на Украйна Александър Турчинов.

Ръководителят на «Лъч» не препоръчва да се използват Javelin в бойни условия, защото двигателите на комплексите се нуждаят от допълнителна проверка, в противен случай това може да доведе до гибелта на военнослужещи.

В същото време Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна заяви, че публикуваното в мрежата писмо е фейк, който уж се разпространявал от руските спецслужби.

Властите на САЩ през 2017 година одобриха доставката на оръжие за Киев, включително преносими противотанкови ракетни комплекси  Javelin.

Предишната администрация на Барак Обама, независимо от нееднократните молби на украинската страна, отказа да направи това.

Javelin вече са доставени на Украйна.

Москва нееднократно предупреждава да не се извършва доставка на въоръжение на Украйна, защото това само ще доведе до ескалация на конфликта в Донбас.

Както заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, доставката на оръжие на Украйна няма да съдейства за регулирането в Донбас и за реализирането на минските споразумения.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;