Що се отнася до предстоящата среща на Тръмп с Путин, на която вероятно страните ще се договорят за неразширяването на НАТО, то да бъде лишена Финландия да влезе в блока, според Стенлунд, това е «спекулативен въпрос», заяви в интервю за изданието бившият държавен секретар на Финландия.

«Преди срещата между двамата президенти ще минат преговорите на НАТО в Брюксел, на които следва да бъде обърнато голямо внимание…

Вероятно не си струва да се очаква най-лошият сценарий отрано.

Но е очевидно, че непредсказуемостта, която присъства в американската страна, безпокои Финландия.

Такова решение би предполагало тотална преорентировка на цялата политика на САЩ, трудно ми е да допусна, че целият американски елит…ще преглътне това», отбеляза Стенлунд.

Според дипломата, той възприема позитивно предстоящата среща между лидерите на Русия и САЩ, която ще се състои в Хелзинки.

«Това доказва, че Финландия е успяла да запази добри отношения както с Москва, така и с Вашингтон. Диалогът между САЩ и Русия е необходим.

Затова считам, че, независимо от каквото и да било, подобна среща е крачка напред», заяви той.

Що се отнася до отношенията между Хелзинки и Москва, то Стенлунд принадлежи към тези политици, които считат, че Финландия не трябва да говори с Русия на езика на двойните стандарти — да ухажва Кремъл, а в същото време със западните страни да използва друга риторика спрямо Москва.

Стенлунд дава за пример ситуацията с антируските санкции.

«Финландия е част от ЕС и приема решеният на Брюксел. Ние носим своята отговорност за санкциите, и това е известно на всички експерти по външна политика.

Затова опитите да се прехвърли вината върху Брюксел, Германия, Франция или който и да е друг с надеждата да се спечелят евтини политически точки не предизвикват никакво уважение», отбеляза Стенлунд.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.hbl.fi/artikel/farligt-att-tala-med-kluven-tunga-om-ryssland-det-vacker-ingen-respekt-2/

 


Тагове: ; ; ; ; ; ;