Аплодирам позицията на председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, че той и Китай са за силна и единна Европа със спазване на правилата и на законите и на европейските практики, каза пред журналисти днес в НДК премиерът Бойко Борисов на Срещата на върха «16 плюс 1».

В срещата участват премиери от Централна и Източна Европа и китайска делегация, начело със Ли Къцян.
Така не само опровергаваме твърденията, че форматът «16 плюс 1» разделя Европа но даваме ясна гаранция, че можем да ползваме възможностите на Китай като пазар, за високи технологии и туристи.

Китай може да бъде истински равноправен партньор във време когато светът се тресе от търговски войни, санкции и ембарго във всички направления, каза Борисов. Това е рядък шанс да се даде тласък на сътрудничеството между Европа и Китай, посочи той.

На нашите критици мога да кажа, че ще спазваме правилата на ЕС в пълен обем между страните във формата «16 плюс 1». За тази цел се създава и Глобалния партньорски център, който да подпомага бизнеса за спазването на тези правила.
Срещите в инициативата «16 плюс 1» ще продължат. През септември ще има среща в Пловдив на инициатива за местата власт, съобщи Бойко Борисов.

Радвам се, че имаме пробив, като сложихме темата европерспективата за Западните Балкани, каза Борисов. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц също има представил на срещата.

Тук са представители на ЕБВР, както и министъра на транспорта на Гърция. които са наблюдатели, но не трябва да изключваме никой когато говорим за Балканите, защото ние трябва да сме единни, защото само така сме голяма сила, подчерта българският премиер.
Знаете, че  има много проблеми в изкупуването и дотирането на тютюна у нас, каза Борисов обръщайки се към българските медии. Именно затова сме говорили, ако трябва Китай да даде свои сортове, които могат да се гледат в България. Опитваме се да направим така, че да има изкупуване тютюна на българските производители в смесените райони, каза Борисов.

Тагове: ; ; ;