Депутатът от сръбския парламент, политикът Иван Костич направи протест срещу визитата на украинския президент, припомняйки, че Порошенко е представител на неонацистки и неофашистки движения.

В Сърбия се изненадаха от призива на Порошенко да инвестират в Украйна, отбелязвайки, че сърбите в Украйна ги счита за терористи заради подкрепата им за Донбас.

За скандала, случил се в навечерието на визитата на Порошенко в Белград, съобщи местният портал patriot.rs. Както пишат СМИ, депутатите от парламента не са позволили да се направи публичен протест срещу визитата на украинския президент.

Независимо от забраната за провеждане акцията, депутатът Иван Костич направи изявление, в което зададе въпроса, на какво основание е пристигнал Порошенко в Сърбия, отбелязвайки, че сръбските парламентаристи са го лишили от възможността да изрази всичко, което те мислят за Порошенко и че «правителството на Сърбия трябва да се срамува от тази визита»

Костич припомни, че «Комитетът по правата на човека в ООН през 2016 година е приел резолюция, осъждаща неонацизма и фашизма в Украйна, и че Порошенко е представител на тези неонацистки и неофашистки течения.

Сръбският депутат също отбеляза, че «за скупщината на Сърбия и за народа на страната е голям срам да приема убиващия деца фашист Порошенко, чийто бандеровци маршируват в Киев и при който са разрушени около 90 правиславни храмове и паметници на освободителите от фашизма».

Президентът на Международната организация «Обединена сръбска диаспора» Драган Станоевич обърна вниманието си върху призива на Порошенко да инвестира в Украйна.

Политикът нарече това «фарс и манипулация».

Станоевич припомни на главата на държавата са Вучич, че «Украйна е направила огромен списък със сърби, които са били прогонени заради обвинения в тероризъм, независимо от това, че тези хора подкрепят народа на Донбас само вербално»

Според Станоевич, «Вучич, приемайки Порошенко, е подкрепил фашистката военна кампания срещу Донбас, а също преследването на много сърби от страна на Украйна»

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;