Техеран заплаши да затвори Ормузкия пролив за транспортиране на нефт в отговор на действията на САЩ по отношение на Иран.
Към това изявление трябва да се отнесем сериозно, това каза в ефира на радио
 Sputnik експертът Алексей Панин.
Корпусът на стражите на ислямската революция е готов да закрие Ормузкия пролив за транспортиране на нефт в други страни, заяви заместник началникът на КСИР «Сарала» Исмаил Коусари.
«Ако експортът на ирански нефт се задържа, ние няма да позволим да се пренася нефт в други страни през Ормузкия пролив», заяви  Коусари за агенция YJC,
отбелязвайки, че през този участък преминава 20 % целия световен нефт.
Миналата седмица високопоставен представител на държавния департамент на САЩ заяви, че Вашингтон ще се постарае да убеди своите съюзници напълно да прекратят закупуването на нефт от Иран към началото на ноември.
Според него, подобни обсъждания се водят и с други страни, включително с Китай.
Миналият вторник президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че счита стремежа на САЩ да спре експорта на ирански нефт за неосъществим.
«Според мен, думите на някои американски чиновници за желанието им да сведат експорта на Иран до нулата са просто дърдорене, което никога няма да се реализира», каза Роухани.
Той отбеляза, че властите имат програма, която ще разстрои плановете на Вашингтон, давайки възможност на Иран да продава нефта в необходимия обем.
Роухани подчерта, че дейността на САЩ в тази сфера нарушава международните норми.
Директорът на московския офис на компанията Urus Advisory Алексей Панин в ефира на радио Sputnik изрази мнение относно възможностите на КСИР да реализира своята заплаха и за последиците, ако това се случи.
«Това е много сериозно изявление. Иран по принцип може да се счита за обидена държава около историята с ядрена сделка, защото САЩ излязоха от нея едностранно и сега казват, че сделката не била много добра, дайте да подпишем нова.
Да се общува с Иран от позиция на силата — това е пълен идиотизъм.
Очевидно е, че цената в този случай трябва да се вдигне, защото страните, купуващи нефт ще очакват дефицит.
За тези, които търгуват с нефт, това е изгодно.
Но тук можеш да надхитриш и самия себе си — в тази ситуация не могат да се предвидят всички последствия.
Ако в региона се случи въоръжен сблъсък, негативният ефект от него се бъде по-голям от позитивния за всяка страна по отношение цената на нефта.
Ако някой в името на печалба провокира конфликт от такъв мащаб, на този човек или правителство трябва да му съчувстваме», каза Алексей Панин.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;