Сирийските бунтовници постигнаха споразумение с руски офицери да предадат поетапно оръжията си и да бъде разположена руска военна полиция край йорданската граница, каза бунтовнически говорител, цитиран от „Ройтерс” и бТВ.

По думите му споразумението е постигнато в протичащите в момента преговори в град в южната част на Сирия. Договорено е и спиране на военните действия от двете страни. В него има клауза и за изтегляне на проправителствените милиции от няколко града в Южна Сирия.

Областта ще бъде под контрола на местни сили, надзиравани от Русия.

По информация на очевидци бронирани автомобили и танк с руски флаг са се насочили към контролно-пропускателния пункт «Насиб» на границата с Йордания, който е под контрола на бунтовниците от 2015 г.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права сирийските правителствени сили са на около три километра от контролния пункт. Превземането на «Насиб», откъдето минава жизненоважна за търговията пътна артерия, е една от основните цели на сирийското правителство.

Над 320 000 души избягаха от провинция Дараа, от които 60 000 се събраха при пропускателния пункт на границата с Йордания, а още хиляди – на границата с окупираните от Израел Голански възвишения.

Йорданската армия изпрати подкрепления на границата си със Сирия в момент, когато се очаква сирийските правителствени сили, подкрепени от руската авиация, да превземат «Насиб» от бунтовниците.

 

Тагове: ; ;