Заплахите на САЩ да въведат по-високи мита по отношение на Китай и другите търговски партньори — това е «психологически терор», заяви официалният представител на министерството на търговията на КНР Хао Фен.

Според него, с въвеждането на увеличени мита Вашингтон ще удари по глобалната производствена мрежа.

«САЩ откриват огън по целия свят, както и срещу самите себе си», добави Хао Фен.

Той отбеляза, че Пекин «няма да сведе глава пред заплахите и шантажа, решителността на държавата ще бъде непоколебима в защита на свободната търговия и международния механизъм за търговия».

«Китай ще работи заедно с всички от световната общност, за да се противопостави решително на изостаналия, излязъл от мода, малкоефективен протекционизъм и политика на едностранни действия, ще полага максимум усилия за защита на стабилността и устойчивостта на международната търговска среда», подчерта Хао Фен.

Той призова също всички страни да предприемат решителни действия по отношение търговската политика на САЩ.

Търговските отношения между САЩ и КНР

В началото на април САЩ публикуваха списък от 1.3 хиляди китайски стоки, срещу които могат да бъдат въведени импортни мита като отговор на нарушението на интелектуалните права на американската продукция от страна на Китай.

В отговор на това Държавният съвет на Китай взе решение за въвеждането на мита в размер на 25 % върху 106 стоки, внасяни от САЩ.

През май страните се договориха, че няма да водят търговска война и ще спрат въвеждането на взаимни мита.

Но по-късно стана ясно, че не са успели на този етап да достигнат до споразумение по търговските въпроси, Вашингтон анонсира нови мита.

В средата на юни САЩ въведоха 25-процентни мита върху стоките от Китай, това затрудни около една десета част от китайския импорт в Америка.

Новите мерки ще засегнат китайски стоки, които съдържат индустриално значими технологии на стойност 50 милиарда долара.

Митата влизат в сила на 6 юли.

Китай на свой ред веднага обяви, че въвежда 25-процентни мита върху 659 наименования на внасяни от САЩ стоки в размер на 50 милиарда долара.

Митата започват частично да действат също от 6 юли.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ;