Главните рискове от срещата между Тръмп и Путин са свързани със склонността на президента на САЩ към импровизации, но всякакви споразумения за Украйна без участието на Киев са обречени на провал.

Такова мнение изрази председателят на Центъра за политически изследвания «Пента» Владимир Фесенко пред  «Телеканал новин 24».

На видеото: От какво Тръмп се страхува от Путин

Според него, Тръмп е много нестандартен политик, който често се отклонява от каноните: препоръките и предложенията, които са дело на държавната машина.

Затова има риск Тръмп на срещата тет-а-тет сам да започне да мисли и да търси някакви прости решения на трудните въпроси и да ги предлага на Путин.

Фесенко отбелязва: има слухове, че Тръмп в своя специфичен бизнес-стил може да предложи на Путин сделка — да изплати огромна компенсация за Крим.

«Съмнително е, че сценарият с компенсацията за Крим ще се хареса на Путин.

Крим в трактовката на Русия е «техен».

И никой няма намерение в Москва да търгува за полуострова или да плаща за него.

Въпросът за Крим не се обсъжда в Русия.

По този въпрос там дават ясен отговор.

Тръмп може да се опита да обсъди тази тема, а Путин може да се откаже.

Но и Вашингтон няма да възприеме тази идея. Главното е, че тази идея се възприема от значителна част от украинското общество, особено от кримските татари», отбелязва Владимир Фесенко.

Владимир Фесенко подчертава: ако Тръмп предложи някакви фантастични, необикновени варианти, то трябва да се отчитат две обстоятелства — ще бъде ли това приемливо за Путин и как ще бъде възприето в САЩ.
«Тръмп може да заяви нещо на срещата с Путин, но това по-късно трябва да се оформи под формата на съответни документи.
Както виждаме, едно е официално изявление на Тръмп за Крим, а друго е официалната позиция на САЩ и консенсуса на демократите и републиканците в конгреса по повод Украйна.
Трудно ще е Тръмп просто така да избяга от тази позиция.
Същото се отнася и до санкциите.
Според съответния закон, президентът на САЩ не може с еднолично решение да отмени санкциите срещу Русия», обелязва Фесенко.
Политологът отбеляза, че темата Украйна няма да е първата в дневния ред на преговорите между Тръмп и Путин.
Според него, има много противоречия и пряко противоположни позиции между САЩ и Русия.
Затова не си струва да се очакват каквито и да било новини около Донбас и миротворческия контингент, защото Русия очаква края на президентските и парламентарните избори в Украйна.
Петя Паликрушева
Източник: https://24tv.ua/ru/jekspert_nazval_riski_dlja_ukrainy_na_peregovorah_trampa_i_putina_n993258

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;