Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан изтъкнаха различията си по въпроса за миграцията, макар че изразиха готовност да продължат да разговарят, предаде Асошиейтед прес.
На съвместна пресконференция  в Берлин Меркел заяви, че иска да опази «хуманността» на Европа в отношението към мигрантите. «Може би това е, което ни разделя (с Орбан)», заяви тя.
Премиерът отговори, че становището на Унгария не се е променило, откакто страната затвори границите си за мигранти при наплива през 2015 г. Той посочи, че правителството му смята разполагането на 8000 унгарски граничари за «доста добра солидарност» от страна на Унгария с останалите членки на ЕС.
Меркел се съгласи, че опазването на външните граници на съюза е «важно и оправдано», но допълни, че самите държави от ЕС трябва да приемат част от мигрантите — нещо, което Унгария отказва да направи.
Германия иска да разшири сътрудничеството си с Унгария в рамките на общи проекти за опазване на външните граници на ЕС, но като цяло вижданията на двете страни по въпросите на миграцията съществено се различават, заяви Меркел, цитирана от ТАСС.

Тагове: ; ; ; ;