След няколко дена протести в Кишинев, които напомняха на украинския «евромайдан», опозиционните партии формираха нов алианс, пише  Deutsche Welle.
Новият фронт на съпротива бе създаден от двама проевропейски опозиционни политици: от Андрей Настасе, глава на партията «Достойнство и истина» и от Мая Санду, лидер на партията «Действие и солидарност».
Настоящата вълна от масови протести възникна след като съдът заради предполагаеми нарушения по време на гласуването анулира резултатите от изборите за кмет на Кишинев, които се проведоха на 3 юни тази година, и в които, по всяка вероятност, победи Настасе.
Върховният съд подкрепи този вердикт, което бе неочаквано, защото международните наблюдатели и дори изгубилият във втория тур признаха резултатите от изборите.
Съдът обоснова решението си с това, че партията на Настасе е извършвала в деня на изборите «неразрешена агитация».
Много граждани на Молдова видяха във вердикта отчаян опит на управляващата Демократическа партия и нейния лидер олигархът Влад Плахотнюк да запази политическия контрол над страната, се казва в статията.
Според допитването, в навечерието на планираните през есента парламентарни избори най-силни партии са «Действие и солидарност» и Партията на социалистите, оглавявана от «проруския» президент Игор Додон.
Сред молдовските избиратели цари разкол, пише изданието.
Тези, които са против правителството, заявяват, че между Плахотнюк и Додон има таен алианс, чиято цел е да се дискредитират европейските политици.

Огромен брой граждани на Молдова, особено разочарованата младеж, напускат страната и отиват зад граница в търсене на работа и нормален живот.
Настасе предупреждава за «сценария Янукович», намеквайки за антиправителствените вълнения, които се разразиха в Украйна пред пет години и станаха известни като «евромайдан».
Петя Паликрушева
Източник: https://www.dw.com/en/moldovas-euromaidan-protests-in-chisinau-recall-2013-ukraine-uprising/a-44464040

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;