Украинските власти заплашиха словашкото министерство на външните работи със забрана за посещение в Украйна в случай на визита на делегацията от Словакия в Крим.
За това съобщава вестник  «Известия»,
позовавайки се на депутата от националния съвет на Словакия Петер Марчек.
«Украйна заплаши, че ако отидем в Крим, то няма да ни пуснат на територията на страната.
Киев гръмко заявява за някакво нарушаване на правата на човека на полуострова, макар самите украински власти  да нарушават правата на рускоезичното население», сподели той.
Според политика, изявленията на Киев по никакъв начин не са повлияли на участниците в делегацията.
«Съжалявам, че Киев реагира на нашата инициатива по такъв начин», добави Марчек, отбелязвайки, че «политиката на шантаж» в дадения случай не работи.
По-рано изданието «Новый Севастополь» съобщи, че сирийска делегация ще пристигне в Севастопол в Деня на ВМФ на Русия.

Припомняме, че президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му не би предала Крим на Украйна при никакви обстоятелства, предава ТАСС, цитирана от Агенция Фокус.

„Когато противоконституционен военен преврат се извърши в Украйна и властта бе взета чрез сила, нашата армия се намираше легално в Крим, нашата военна база беше там по силата на сключени споразумения“, заяви Путин.

Той обърна внимание на факта, че „руската армия винаги е присъствала в Крим“.

„Първото нещо, което направихме, бе да увеличим контингента си, за да предпазим нашите въоръжени сили там, нашите военни съоръжения, където, както видяхме, редица нападения и посегателства се подготвяха.

Така започна всичко. Нашите служители винаги са били там. Както вече казах – те бяха там, не са участвали в нищо“, допълни Путин.

„Когато, обаче, спиралата на противоконституционните действия на Украйна започна да се завърта, когато хората в Крим си мислеха, че са в опасност, когато националисти бяха изпращани там с влакове, започнаха да блокират автобуси и наземен транспорт, хората искаха да се защитят.

Така започна всичко. Процесът започна в парламента на Крим, за да се потвърди независимостта му от Украйна“, заяви руският президент.

„Към онзи момент нашите въоръжени сили, които не надхвърляха бройката на базата, която е по споразумение, осигуриха независимите свободни избори – волята на народа живеещ в Крим.

Решението за провеждането на този референдум беше направено от парламента на Крим, който беше избран в пълно съгласие с конституцията и законите на Украйна. При такива обстоятелства няма нищо нелегално“, поясни Путин.

Той повтори: „Крим придоби независимост, не като резултат от навлизането на руски военнослужещи, а чрез волята на народа на Крим изразена в отворен референдум“.

Путин отговори недвусмислено на въпроса за евентуалните условия, при които Русия може да върне Крим: „Няма такива условия и не може да има“.

Тагове: ; ;