Делегация от американски законодатели се срещна с външния министър на Русия Сергей Лавров с надежда да се подобрят обтегнатите отношения между Москва и Вашингтон, съобщава CNBC.

Група републиканци пристигна в Русия в навечерието на планираната на 16 юли среща между президента на Русия Владимир Путин и неговия американски колега Доналд Тръмп.

Освен делегациите на американските законодатели, Лавров също проведе преговори с държавния секретар Майк Помпео, на които страните обсъдиха както предстоящата среща между държавните глави, така и обстановката в Сирия и Северна Корея.

Според сенатора Ричърд Шелби, преговорите в Москва са били организирани, защото страните осъзнават, че те се намират в «обтегнати отношения», които, обаче, трябва да се подобрят.

«Ние имаме общи интереси, заяви Шелби. — Ние сме съперници, но не е задължително да сме противници», заяви Шелби.

Другият сенатор-републиканец Стив Дейнс, заяви пред  CNBC, че причината за пътуването са били въпросите за обезпечаването на националната сигурност.

Според него, те «са искали лично да оценят заплахата от страна на Русия», а също да разберат «какви действия трябва да се предприемат, за да се обезопаси САЩ».

Представителите на Демократическата партия не са участвали в преговорите.

«Няма какво да правим там», отбеляза представителят на сенатора-демократ Патрик Лихи Дейвид Карл.

Пътешествието на републиканците в Русия се случи на фона на неотдавнашните изявления на Тръмп за това, че на срещата в Хелзинки той планира да обсъди целия спектър от въпроси, включително ролята на Русия в събитията в Украйна и Сирия, а също темата за «намесата» в изборите през 2016 година.

Във видеото: Америка има интерес от крупномащабен конфликт с Русия

Според наличната информация, Шелби не е направил никакви публични изявления относно последния въпрос.

В разговора с един от руските чиновници той е изразил надеждата, че на срещата на Тръмп с Путин се се състои преломен момент в отношенията между двете страни.

Срещата в Хелзинки, според него, може да ознаменува «началото на нов ден».

«Ще поживеем, ще видим», резюмирал Шелби.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.cnbc.com/2018/07/03/ahead-of-trump-putin-summit-republicans-meet-with-russian-officials

 

Тагове: ; ; ; ;