Русия «краде чужда история, започвайки от собственото си име», заяви депутатът от Върховната рада Андрей Илиенко в ефира на телевизия  «112 Украина«.

Това заяви парламентаристът във връзка с неотдавнашното преименуване на руските военни части.

Политикът възприе негативно тези промени и изложи виждането си за историята.

«Русия краде чужда история — това е факт, започвайки от самото й име «Русия», което тя си присвои, защото никога не се е казвала «Русия».

Преди Петър I тя се нарича «Московия». Вземете картата от онова време: Рус — това е Украйна, а Московия — това е Москвовия.

И оттогава, откакто тя открадна нашето название и нашата история, се появи Руската империя», — заключи той.

Тази седмица президентът Путин присвои на 11 руски дивизии и полкове почетни звания в чест на тези места, в които техните предшественици са се отличили по време на Великата Отечествена война, в това число — на украински, белоруски и полски градове.

Например, 68-и танков полк стана гвардейски Житомирско-Берлински, 90-та танкова дивизия — 90-ти гвардейска танкова Витебско-Новгородски Червенознаменна дивизия.

Началникът на украинския Генерален щаб Виктор Муженко нарече това «ясен сигнал за Украйна и целия свят, че Русия няма намерение да се спира в Донбас и Крим».

В Украйна често се чуват изявления за уж «открадната история» от Русия.

Например, неотдавна стандално известната писателка Лариса Ницой също заяви, че Русия е «откраднала» от Украйна името, тя настоя страната да се преименува в Московия.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;