По време на срещата в Хелзинки президентът на САЩ Тръмп ще се срещне с руския си колега Путин на четири очи, което сериозно нервира страните от Европа, които се страхуват, че американският лидер ще направи отстъпки пред Москва, пише The Times.

Съветникът на Тръмпа по националната сигурност Джон Болтън заяви, че срещата между Путин и Тръмп на 16 юли ще бъде среща «само между тях двамата».
Американският лидер, според Болтън, се опитва да получи подкрепата на Москва за изхвърлянето на Иран от Сирия.
Вероятността Тръмп да се срещне с руския президент очи в очи предизвиква безпокойство в редиците на европейските съюзници на САЩ още преди потвърждаването на формата на срещата.
Те се опасяват от обещанията, които Тръмп може да даде на Путин — започвайки от признаване на «анексията» на Крим и завършвайки с извеждането на американските войски от Германия.
По-рано Тръмп шокира Южна Корея и Япония с това, че по време на сингапурската среща с Ким Чен Ун му обеща да отмени съвместните учения със Сеул.
Подобна стъпка, както отбелязва изданието, по време на подготовката за срещата не се е обсъждала.
Тези новини тревожат и чиновниците от обкръжението на Тръмп.
«Никой не знае какво ще предприеме Тръмп, оказвайки се в една стая с Путин, отбелязва високопоставен чиновник в разговор със CBS News. —  И това се отнася до всички въпроси».
Тръмп ще се срещне с Путин няколко дена след срещата на НАТО в Брюксел, където американският лидер, както по всичко изглежда, ще призове сюзниците си да повишат разходите за отбрана.
НАТО и без това се намира на предела си заради търговските спорове  и нападките на Тръмп над ЕС.
Според някои данни, американският лидер е възложил на чиновниците в сферата на търговията да подготвят законопроект, според който САЩ могат да се откажат от задълженията си в Световната търговска организация.

Миналата седмица стана ясно, че Тръмп е призовал президента на Франция Макрон да излезе от ЕС, обещал му за награда да сключи по-изгодни търговски сделки със страната му.
Някои европейски лидери считат, че, подронвайки основите на съюза на западните сили, Тръмп помага на Путин.
Например, главата на европейските либерали Ги Верхофстадт написа по този повод в Туитър следното:
«Трудно е да си представим Тръмп да успее да провежда по-проруска външна политика».
Бившият глава на МВнР на Норвегия Кнут Волебек по-рано заяви, че правителството на страната му е получило «заплашително» писмо от Тръмп, в което той настоява от Осло да се повишат разходите за отбрана.
«В писмото Тръмп даде да се разбере доколко сме уязвими. Има и малък подтекст: ако не изпълним тези искания, САЩ няма да ни дойдат на помощ», отбеляза Волебек.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/trump-to-meet-putin-alone-at-helsinki-summit-d25gljjgn

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;