Санкциите, въведени от западните страни срещу Русия, най-силно удариха по ЕС, заяви в интервю за РИА Новости спецдокладчикът на ООН по въпроса за негативното въздействие на едностранните принудителни мерки и свободата Идрис Джазаири.

За самата Русия санкциите станаха стимул да се развие производството на продукция, която бяха свикнали да купуват от Европа, на първо място селскостопански стоки.

«Когато бях на визита в Брюксел, генералният секретар на Европейската федерация на производителите на селскостопанска  продукция ми каза, че не са им компенсирали загубите от затварянето на руския пазар и това не е честно, защото малките ферми в Европа трябва да плащат политическите противоречия между ЕС и Русия», каза Джазаири.

Той подчерта, че Русия се е адаптирала към санкциите, а най-големи загуби са претърпели европейските производители.

Но сега Европа се сблъсква с т.нар. вторични санкции, а европейските компании — с нови искания да извършват бизнеса си в съответствие със законодателството на САЩ.

Джазаири също изрази увереност, че трябва да се направи специално изследване за влиянието на санкциите не само върху страната, срещу която те се въвеждат, но и срещу собствените и световните пазари.
Според него, подобни изследвания не са се провеждали при въвеждането на санкциите срещу Русия, които са били приети на базата на политически мотиви.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;