В случай на война с Русия силите на НАТО ще заседнат по пътищата заради транспортни проблеми в ЕС и биха изгубили още на първия етап от военния конфликт, пише Лоренцо Вита в статия за информационния портал Gli Occhi Della Guerra.

Недостатъците на европейската инфраструктура продължават да бъдат кошмар за силите на НАТО, се подчертава в статията.

«Европейските пътища са тесни, мостовете са слаби.

Между различните страни има твърде много законови нестиковки».

Макар САЩ да харчат милиарди долари за модернизацията на военните бази в Източна Европа, сдържането се получава само за тези, които успеят по-добре да реагират на промяната на линията на фронта — в момента преимущество в тази сфера има Русия, предупреждава авторът.

Ръководството на НАТО е сериозно разтревожено от факта, че заради многобройни бюрократични процедури, лошо планиране и негодна инфраструктура Русия без проблем ще успее да завземе страните от Балтика, а в същото време САЩ ще продължат да усложняват всички необходими формалности, за да могат съюзниците да позволят на американските сили да пресекат територията на Германия и Полша, се казва в статията.

В частност, за това вече писа американското издание The Washington Post, позовавайки се на източници от американските военни кръгове.

Този проблем вече нееднократно бе изпитван от американските военни върху себе си по време на прехвърлянето в Европа на военни части и по време на съвместни учения, констатира Gli Occhi Della Guerra.

Например, за да се прехвърли бронирана военна техника от Германия към бреговете на Черно море са нужни няколко седмици.

А в някои случаи за прехвърлянето на военните части от един регион на Европа в друг отиват няколко месеца.

Тези факти пределно ясно показват, че в случай на възникване на военен конфликт Русия ще получи огромно преимущество, се подчертава в статията.

В сценариите на Пентагона вече нееднократно се разглежда вариантът, който допуска победа на Русия и разгромяващо поражение на НАТО — поне на първия етап от войната.

В болшинството от случаите причина за поражението ще бъде не технологичен или военен, а точно неспособността на западните сили оперативно да се доберат до линията на фронта, пояснява  Gli Occhi Della Guerra.

Според американските аналитици, причината за подобно тотално изоставане е «късогледството» на НАТО.

Първоначално логиката на НАТО се състоеше в това, да се защитава от «потенциалната война със СССР».

Западните войски постоянно провеждаха учения, чийто сценарий се основаваше на потенциалния конфликт със съветските сили — затова мащабните придвижвания на войските се провеждаха около вероятната линия на фронта, включително границата между Източна Европа и Западна Германия…

Петя Паликрушева
Източник: http://www.occhidellaguerra.it/nato-guerra-russia/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;