Владимир Путин посвети не една година за подготовката на Олимпийските игри през 2014 година в Сочи.

Стремежът на Русия да направи впечатление на целия свят направи сочинската Олимпиада най-скъпата в историята, пише бившият постоянен представител на САЩ към ОССЕ Даниел Баер във  Foreign Policy.

В навечерието на провеждането на Игрите Путин не се реши да предприема активни действия във връзка с украинската криза, за да не отвлича вниманието от Сочи.
Но четири дена след церемонията по закриването, срещайки се ключовите си съветници, той изпрати руски спецназовци в униформа без опознавателни знаци на Кримския полуостров, твърди авторът на статията.
Завършването на Олимпиадата означаваше за Путин голяма свобода на действие.
Световният шампионат през 2018 година в Русия се превърна за Путин в поредната възможност за привлече световното внимание и, освен това, да отклони вниманието на руснаците от «стагнацията в икономиката, репресиите и разрушителната корупция в страната», пише авторът на статията.
Затова проектите за Олимпиадата и Световния шампионат по футбол бяха особено важни от гледна точка на подобряване на репутацията на Русия.
След края на световния шампионат по футбол Путин ще се сдобие с нова възможност за демонстрация на могъществото на Русия, твърди авторът на статията.
Този път Путин реши да се срещне със своя «най-известен чуждестранен помагач» — Доналд Тръмп.
Неотдавна Тръмп призова Русия да се върне в G7, което може да доведе до одобрение на «анексията» на Крим, до извеждане на американските войски от Германия.
Тръмп заяви, че ЕС съществува, че да разруши САЩ.
«Старите колеги на Путин от КГБ не биха могли да напишат текстът на изказването на Тръмп по-добре», твърди авторът на материала във Foreign Policy.
Петя Паликрушева
Източник: https://foreignpolicy.com/2018/07/02/russias-goals-wont-end-with-the-world-cup/?

Тагове: ; ; ; ;