3 юли 2018-Нюз Фронт.

САЩ смятат да предложат разполагане на модернизиране ядрени бомби в европейските си военни бази, съобщава дипломатически източник.

 

«Очаква се, че този въпрос ще се повдигне в рамките на предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел, която е планирана за 11-12 юли»,- съобщава източникът.

 

За какво точно става въпрос?

Става въпрос за трансформацията на американски тактически бомби тип B61, които според информация на редица европейски медии, се намират в Германия, Холанди, Белгия, Италия и Турция от 1960 насам, в ядрени боезаряди  B61-12, снабдени с насочващи системи по  GPS.

Според оценките на Бюджетното управление на конгреса, за 30 години от ( 2017 -2046 ) за модернизирането на ядрените сили Вашингтон планира на похарчи 25 милиарда долара.

През юни ВВС САШ проведоха първите квалифицирани тестове на новата управляема ядрена бомба B61-12. Като по време на изпитанията са използвани стратегически бомбардировачи-невидимки  B-2 Spirit.

( Изпитанията по тестовото сглобяване са проведени на 9 юни на полигон в щата Невада под ръководството на 419 ескадрила на авиобаза Едуардс)

Авиобомбите  B61-12 трябва да са съвместими с платформните на многофункционалните изтребители пето поколение  F-35 Lightning II.

Очаква се, че първата партия  B61-12 ще влезе на въоръжение през 2020 година.

 

 

Бомба vs интелектуалная ракета

Както съобщи по-рано професорът от Академията за военни науки Сергей Судаков, САЩ за взели курс на модернизация на военно-техническия си потенциал и планират да вкарат бомбите  B61-12 по базите си в целия свят, в това число и в Южна Корея.

Според думите на експерта, бомбата се отличава коренно от всички останали до сега. Тази е по-малка, което предполага, че е по-мобилна. Освен това, предишната модификация е имала нужда от специални носители, а тази дава по-широки възможности.

Според Судаков, увличена е мощността на бомбата, но в съвременния свят на бомби не са нужни, ако има интелигентни ракети.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;