3 юли 2018-Нюз Фронт.

Европейския Съюз днес е раздиран от вътрешни противоречия, а митът за общата европейска политика, отдавна е разбит.

Множество страни от ЕС виждат членството си като необходимо зло, а някои по-смели вече открито се противопоставят на изискванията, които ЕС поставя. Мигрантската криза се оказа лакмусовата лентичка, благодарение на която Европа видя своята несъстоятелност. Сладкото членство престана да бъде толкова сладко. Не всеки вече е съгласен да повтаря до посиняване мантрите за «европейски ценности» и «толерантност».

А точно, и съвсем дипломатично описва днешното състояние на агония на ЕС, дипломат номер едно на Русия Сергей Лавров.

 

 

 

«Европейския Съюз се бори, за да не се изгуби сред формиращия се световен ред, и никак не му е лесно.

А причината за това е, че ЕС до голям степен за много неща се осланя на САЩ, и много от страните членки искат така и да останат нещата. Защото ги устройства.

Но има и други държави, които са на мнение, че ЕС трябва да бъде малко по-самодостатъчен, например, що се отнася до военната сфера.

Например, тук трябва да се споменат инициативите на Франция, Германия по увеличаването на собствения си европейски отбранителен потенциал.

 

« Определено, след почто пет столетия доминиране на така нареченият колективен Запад, не е толкова просто адаптирането към новите реалии. Сега съществуват и други икономически и финансови, политически центрове на сила. «

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;