Унгарското правителство има намерение да възобнови бойкота на базата на украинския закон «За образованието», който нарушава правата на националните малцинства, живеещи в Украйна.

Независимо от натиска от страна на Вашингтон, външнополитическото ведомство на Унгария изпрати писмо до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В писмото се казва, че премиерът на Унгария Виктор Орбан има намерение да «бракува» всеки документ, който бъде предложен на членовете на военния алианс за приемане след срещата с грузинските и украинските лидери.

Писмото до генсекат на НАТО е изпратено три дена след украинско-унгарската среща на министерско равнище.

Според министъра на образованието на Украйна Лилия Гриневич, Унгария няма намерение да «се предава».

Макар Унгария да се е отказала от ветото си за участието на Украйна в срещата на НАТО.

Няколко дена след срещата с украинската страна, представителите на МВнР на Унгария обявиха, че срещата е «била неуспешна».

Днес позицията на унгарците е известна на целия свят — украинското правителство не трябва да намалява както културните, така и езиковите права на националните малцинства, живеещи в Закарпатието.

Ако Киев се съгласи на тези условия — това ще означава «геноцид» над украинската реформа в образованието и правителството ще се сблъска със съпротивата на националните малцинства, преди всичко от страна на руснаците, защото т.нар. «реформа Гриневич», която бе издиктувана от Запада, доведе до това, че рускоезичните училища започнаха да се закриват.

Демаршът на унгарското ръководство се превърна в сюрприз за МВнР на Украйна в лицето на Климкин и правителството.

Пьотр Алексеевич бе уверен, че Западът ще разсее всички спорни въпроси с Унгария, а Украйна ще се развихри на срещата с НАТО, защото интеграцията на Украйна в НАТО — това е курсът на лидера на незалежната.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ;