Меркел повтаря безкрайно, че сега не само политиката на страната спрямо бежанците е поставена на карта, но и «самото оцеляване на Европа».
Не толкова отдавна тя заяви, че се опитва да отблъсне нападките на критиците:
«Европа трябва да остане единна.
Особено в такава ситуация, когато тя е в толкова деликатно положение.
За мен е много, много важно Германия да не действа едностранно».
Но излиза, че тя «залага на аргументи, които вече нямат тежест и не представляват значимост», се подчертава в статията.
Доколкото натискът над Меркел нараства, значителна част от политическия и медийния елит в Германия също се присъедини към общия хор.
«Това не са дебати за бъдещето на канцлера, това са дебати за бъдещето на Европа», написа тази седмица в редакционната си статия главният редактор на  Handelsblatt Свен Афхюп.
Дори бившият лидер на социалдемократите и отдавнашен политически противник на канцлера Зигмар Габриел направи подобно изявление:
«Надявам се само на това, че Ангела Меркел ще остане канцлер», заяви Габриел, предупреждавайки за «сериозни последствия за Европа» в случай, че тя падне от власт.
Подобни коментари показват, че политическият елит в Берлин сериозно се страхува: демократичните институции в Германия в момента не са достатъчно силни, за да запазят Европа, това може да направи «само Меркел».
А доколкото немският елит главно поддържа канцлера, това означава, че Меркел ще победи във вътрешните битки — защото никой не иска после да го обвинят, че е «разрушил Европа», се казва в статията.
«Тези настроения потвърждават, че Меркел е запазила своето влияние.
Защото, каквото и да мислим за канцлера и за нейните мотиви — трудно е да се оспори това, че тя сама разби Европа, подтиквайки континента към самия край на пропастта», подчертава Politico.

Петя Паликрушева

 

Източник: https://www.politico.eu/article/germany-broke-the-eu-migration-crisis-refugees/

Тагове: ; ; ; ; ; ;