3 юли 2018-Нюз Фронт.

На 29 юни в София в Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Свети Климент Охридски“ се състоя конференция с международно участие на тема „Хибридните войни“.

В нея се включиха представители на научните среди, експерти, журналисти.

Участваха също д-р Мохамед Ибрахим – председател на Асоциацията на сирийците в България, както и народният представител от сръбската партия „Двери“ Зоран Радойчич, който се явява и член на парламентарната комисия по отбрана и вътрешни работи.

В началото на конференцията, организирана от Българския национален съвет за мир, проф. Нако Стефанов, който е председател на Инициативният комитет на организацията, прочете обръщение от нейно име, в което призова за противопоставяне на политиката на натовската военщина, която подрива регионалната и национална сигурност и за спазване на международното право и сключените международни споразумения.

 

 

 

 

САЩ и съюзниците им изкуствено нагнетяват напрежение

 

В обръщението се заявява още, че САЩ и съюзниците им изкуствено нагнетяват напрежение, опитват се да създадат от Русия образ на враг, който заплашва сигурността и териториалната цялост на държавите в региона.

Всичко това създава заплахи за регионалната сигурност и влече след себе си значителни разходи за страните в алианса НАТО.

В обръщението се казва още, че несъмнено усилването на военното присъствие на НАТО по границите на Руската федерация се разглежда от Москва като заплаха за сигурността й, провокира я към ответни мерки. Нарастващата активност в Черноморския регион, като зачестилите посещения на натовските кораби, създаването на „Черноморска флотилия“ и други води до рязко влошаване на отношенията с Русия.

 

 

 Намеренията на САЩ за коригиране на Конвенцията от Монтрьо в посока на отказ от ограничения на срока на пребиваване в Черно море на кораби на нечерноморски държави, представлява пряка заплаха за България, тъй като това ще доведе до ескалация на напрежение и нарушение на стратегическия баланс на силите в региона.

Готовността на немалка част от българския т.нар. „политически елит“ да предостави на въоръжените сили на САЩ допълнителни възможности за разместване в свои складове на авиационни и ракетни видове въоръжение, а също и участието в създаването на многонационални бригади на НАТО на югоизток правят България първостепенна мишена в случай на авантюрни ходове на НАТО и САЩ на военно стълкновение с Русия.

По време на конференцията бяха засегнати спецификите на съвременните конфликти, които биват определяни като хибридна война. Беше отделено специално внимание на медийните манипулации, на провокациите, на агресията на Запада и конкретно на НАТО и САЩ срещу редица държави.

ЦРУ, Западните Центрове и разпада на Югославия

 

Народният представител в сръбския парламент от партия „Двери“ Зоран Радойчич изнесе доклад на тема: Агресията на Запада и НАТО в Югославия и Сърбия – причини, методи, последствия.

В началото на изказването си Радойчич посочи, че състоянието на война е перманентно.

Понякога това е открит конфликт, който е видим за всички, но понякога има и други активности – политика, дипломация, медии. „След като рухна СССР, последва кървавото разпадане на Югославия“, посочи той и допълни – „

Задните центрове са замесени в това от първия момент. Те са имаха активна поддръжка на определени субекти в конфликта.“

 

Радойчич посочи, че уважаваната експертка по международно право д-р Смиля Аврамов е изследвала как е нараствало числото на неправителствени организации в бивша Югославия. Колко са били през 70-те години, през 80-те години.

„Колкото повече се доближаваме до датата на разпадане на Югославия, числеността на тези организации рязко нараства.“, отбеляза той и допълни: „Западът работеше и по някои други линии. Западът работеше с определени кадри, със студентски програми за изследване, за обучаване и в този смисъл е подготвял някои кадри, завършили в Югославия. Те всъщност са били агенти на влияние и са подготвяни да дойдат на определени постове в политическия живот в Югославия.“ – обясни той.

Когато Западът се включи активно в подпомагане на определени субекти в Югославския конфликт, по думите на проф. Аврамов, те са извършили най-голямото злодеяние в международното право. Това злодеяние е против мира. Момент, когато активно унищожават една държава в противоречие с всички международни протоколи, правила и договорености“, заяви Радойчич.

 

Той посочи няколко примера за това как от Запада не са подбирани средства. Как са си служели с лъжи, дори с ликвидация на определени хора.

През 1994-95 година имахме два случая Маркале 1 и Маркале 2.

В първия случай е имало обвинение срещу сърбите, че са стреляли срещу пазара, където са пазарували мюсюлмани и след това са започнали мащабно обвиняване на страната.

Някои са вкарани пред камерите в спешна помощ. Първият взрив е сниман от четири западни телевизионни екипа.

Въпросът е как те са се озовали в това време, на това място, на този малък пазар в Сараево. Той посочи, че вече има експертни доклади от къде е дошла стрелбата.

„На едното място нямаше никаква артилерия. А на другото място не е било технически възможно да се стреля заради високите сгради. Но събитията Маркале 1 и Маркале 2 бяха оправданието на НАТО да извърши атака срещу босненските сърби през 1994-95 година.

Тогава те за първи път хвърлят бомби с обеднен уран“, посочи Радойчич. През 1999 година, януари, два месеца преди агресията на НАТО срещу Югославия, в Косово и Метохия в малкото село Рачак се е случило следното – специалните сръбски сили са ликвидирали албански терористи. След операцията албанците са съблекли военните униформи на терористите и са ги преоблекли в цивилни дрехи.

И рано сутринта мисия на Уилям Уокър, който между другото е бил на служба в ЦРУ, започват да говорят как сърбите убиват невинни албански цивилни“, разказа Радойчич. „През март НАТО започва агресия срещу Югославия.

 

Радойчич разказа за приликите, които е открил в методите за агресия срещу Югославия и Сърбия и агресията, която беше извършена срещу Сирия. Той се е убедил в еднаквата тактика на Запада по време на свое посещение в Сирия през 2017 година

Следва продължение…

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;