Учените от Китай създадоха лазерна щурмова винтовка ZKZM-500, която вече получи името «лазерният АК-47», съобщава South China Morning Post.

Лазерната винтовка се счита за нелетално оръжие и може да поразява цели на разстояние 800 метра.

Тя може да ослепи противника и да подпалва тъкани и кожа.

Както отбелязва изданието, винтовката «подпалва дрехите в рамките на едно мигване на очите, ако тъканта се възпламенява лесно, то дрехите на човека могат да изгорят напълно».

Мощността на батерията на винтовката стига за повече от хиляда изстрела с продължителност повече от 2 секунди, при това акумулаторът може да се зарежда.

Самият изстрел от винтовката не може да се забележи с невъоръжено око.

«Никой не може да разбере откъде е осъществен изстрелът.

Това ще изглежда като нещастен случай», отбелязват създателите на винтовката.

Стойността на една ZKZM-500 ще бъде около 15 хиляди долара.

По-рано си съобщи, че министърът на отбраната на Китай Уей Фанхе заяви, че се надява на тясно сътрудничество между Русия и Китай в сферата на съвместното реагиране на заплахите и предизвикателствата.
Министр обороны Китая подтвердил готовность сотрудничать с Россией в сфере безопасности

  • Това се съобщава на сайта на китайското отбранително ведомство.
  • «Надяваме се, че страните и в бъдеще ще бъдат една до друга, ще укрепват всестранното си сътрудничество, съвместно ще решават проблемите и предизвикателствата», заяви Уей Фенхе на срещата с руската военна делегация, начело с главнокомандващия Сухопътните войски на ВС на Русия генерал-полковник Олег Салюков в Пекин.

  • Той отбеляза, че страните трябва да реализират споразуменията, постигнати между председателя на КНР Си Дзинпин и президента на Русия Владимир Путин.
  • Китайският министър на отбраната подчерта, че Москва и Пекин са стратегически партньори, които «плуват в една лодка в бурята».

  • Уей Хенхе сподели, че руските и китайските въоръжени сили активно си сътрудничат в съвместната подготовка на личния състав, в провеждането на съвместни учения и състезания.
  • По-рано министърът на обраната на Русия Сергей Шойгу съобщи, че по време на Армейските международни игри през 2018 година ще пристигнат екипи от 32 страни, включително от Китай.
  • Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ;