Канцлерът на Германия — Ангела Меркел и министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер постигнаха споразумение по спорната миграционна политика. Гарантира се свободното движение в ЕС, но Берлин ще може да вземи мерки за ограничаване на миграцията — това е залегнало в основата на документа, съобщи БНТ.

След няколко напрегнати дни и дълги часове на преговори късно снощи лидерите на двете основни партии — Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер обявиха, че са доволни от постигнатия компромис.

Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи на Германия: Щастлив съм, че постигнахме споразумение. Това показва, че си струва да се бориш за убежденията си. Споразумението е устойчиво и ще действа и в бъдеще. Достатъчно твърдо е и отговаря на моите разбирания, което ми позволява да продължа да ръководя министерството на вътрешните работи.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Успяхме да запазим духа на партньорство с ЕС и едновременно с това направихме важна стъпка за организирането и контролирането на вторичната миграция. Това е много важно за мен и мисля, че постигнахме добър компромис след трудни преговори и тежки дни.

Споразумението предвижда търсещите убежище, пристигащи в Германия, но вече регистрирани в друга страна от ЕС, да бъдат настанявани в т.нар. транзитни центрове на германско-австрийската граница, а не да бъдат разпределяни в центрове в цялата страна. След проучване на техните досиета те ще бъдат връщани в страните, от където са дошли. Депортирането обаче трябва да се организира в рамките на административни споразумения, сключени със съответните страни.

Германия се изправи на ръба на правителствена криза след като Хорст Зеехофер поиска ограничаване на мигрантския наплив, заплаши със затваряне границите на Германия и дори с оставката си. Докато канцлерът Меркел настояваше за европейски, комплексен отговор по темата.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;