В неделя вечерта вътрешният министър на Германия и глава на  ХСС Хорст Зеехофер заяви за намерението си да подаде оставка от двата поста, пише немският таблоид  Bild. Зеехофер съобщи за това в лично изявление след 8-часовото съвещание с водещите представители на партиите.

След направеното изявление върхушката на ХСС се опита в по-тесен кръг да уговори Зеехофер да не прави това.

Сега всичко трябва да се изясни след планираните в понеделник вечерта кризисни преговори между ХДС и ХСС.

Първоначално се планираше двете фракции от коалицията да направят съвещание в рамките на 14 часа, но ХСС се отказа от срещата, твърди изданието.

В резултат двете възможности да се обсъдят разногласията между скараните партии от коалицията преди решаваща вечерна среща отидоха по дяволите.

Миналата нощ Зеехофер в изявление пред журналисти поясни:
«Днес отново ще разговаряме в Берлин с ХДС с надеждата, че ще можем да постигнем споразумение.

Това спешно е необходимо за дееспособността на коалицията и правителството на Германия.

По повод останалото, ще видим по-късно».

Зеехофер също сподели, че има намерение да напусне и двата поста в близките три дена, но още веднъж ще предприеме междинни стъпки за взаиморазбиране с ХДС.

«Всичко по-нататък ще се реши след разговора с ХДС», подчерта политикът.

Както пояснява  Bild, това означава, че окончателното решение предстои да бъде взето от председателя на ХДС Ангела Меркел и нейната партия — за себе си, за Хорст Хеехофер и немското правителство.

Върхушката на ХДС късно вечерта в неделя подкрепи в Берлин канцлера на Германия, но до сутринта в понеделник не стана ясно, когато точно ще се срещнат за преговори ХДС и ХСС.

Заседанието на съюза в бундестага с присъствието на всички депутати от партията се планира за средата на деня, но, както се вижда в момента, то няма да се състои, се отбелязва в статията.

Както припомня немският таблоид, вечерта в неделя Зеехофер е заявил за наличието на три варианта за развитие на събитията: или ХСС ще се подчини на курса на Меркел по отношение миграционната политика, или той като министър на вътрешните работи ще заповяда да се изпратят определени мигранти на немската граница — «с всички свързани с това опасности за съществуването на коалицията».

Третият вариант за Зеехофер — да освободи поста министър и глава на ХСС, това той също има намерение да направи.

В сряда той става на 69 години, до момента има големи постижения в своята политическа кариера, пише изданието.

В изявлението си Зеехофер заяви по отношение на немското правителство крайно критичната си позиция, подчертавайки, че настоящата миграционна политика няма контрол.

Всичко това означава, че, както и преди, не бива да се изключва възможността управляващата коалиция да се разпадне заради спора между ХДС и ХСС по повод миграционната политика, пояснява изданието.

Bild не изключва вероятността съюзът от партии с почти 70-годишна история да се разпадне.

Възможно ли е тяхното примирие?

Това ще се реши днес, твърди авторът на статията.

«А това означава, че трилърът за миграционните разногласия ще продължи без да отслабва», завършва немският таблоид.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.bild.de/politik/inland/grosse-koalition/eskalation-im-asylzoff-56179728.bild.html

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;