Задържана е престъпна група, готвела убийства и побои на прокурори и полицаи. За това информира ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, съобщи БТА.

Тази група е съставила списък със служители на МВР и на Спецпрокуратурата, спрямо които са се планирали, според доказателствата, телесни повреди включително и убийства, каза Гешев.

Той обясни, че готвените действия спрямо полицаи и магистрати били заради това, че тези служители са работили активно върху други разследвания, свързани с обвиняеми и подсъдими от групата и не само.

Прокурор Гешев обясни, че информацията за списъка е по свидетелски показания. В него имало двама прокурори, служители на ГДБОП, СДВР и ГД «Национална полиция».

Един служител на СДВР е забелязал, че е следен и е познал едно от лицата, което било криминално проявено.
Десет души са с мярка за неотклонение задържане под стража. Четирима са обявени за общодържавно издирване. Един от задържаните е Иван Йосифов, син на Йосиф Йосифов — Костинбродския. Предполага се, че той е имал ръководни функции в групата.
Предстои повдигане на допълнителни обвинения на задържаните.

Групата се е занимавала с разпространение на наркотици и е в полезрението на ГДБОП от средата на 2017 г. Тя е опитвала да разшири дилърската си мрежа и е принуждавала непълнолетни и малолетни да продават наркотици.

Задържането на основното ядро на групата, е станало средата на миналата седмица на връх Шипка.

Групата е изключително мобилна и конспиративна, информира директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Главният секретар на МВР Младен Маринов коментира, че ще бъде направено всичко, за да се защити всеки един служител на полицията и магистрат.

БТА

Тагове: ; ; ; ;