ВВС на САЩ съвместно с Националното управление на ядрената сигурност към министерството на енергетиката на страната извършиха първите изпитания на управляемата ядрена бомба В61-12 на стретегическите бомбардировачи  B-2 Spirit,

това се съобщава в прессъобщението на министерството на енергетиката.

Две изпитания на бомбата без ядрен заряд са били извършени на 9 юни на полигона Тоноп в щата Невада.

«Изпитанията са част от серията съвместни тестове, за да се покаже способността на самолета да доставя въоръжение, както и да се демонстрират неядрените функции на бомбата», се отбелязва в прессъобщението.

«Тези квалификационни летни изпитания показват, че конструкцията на  B61-12

съответства на системните изисквания, илюстрират по-нататъшния прогрес на програмата за  B61-12 в съответствие с изискванията за националната сигурност», заяви сътрудникът от Националното управление по ядрената сигурност към министерството на енергетиката на САЩ Майкъл Лютън.

По-рано миналата година Националното управление по ядрената

сигурност към министерството на енергетиката на САЩ проведе съвместно с ВВС на страната две изпитания на модификацията на ядрената бомба В61-12 в щата Невада.

Бомбата, която не е снабдена с ядрени бойни части, бе хвърлена от изтребителя F-15E.

По време на изпитанията се се оценявали неядрените функции на бомбата, а също способността на изтребителя да доставя оръжие.

По-рано се съобщи, че САЩ се подготвят да разположат в Германия най-новия си тип атомни авиационни бомби, наричани от специалисти най-опасното оръжие в американския арсенал, разкрива в предаване телевизия ZDF.

В разследване на програма Frontal21 се твърди, че става дума за модела B61-12, а авиобазата за това оръжие щяла да е Бюхлер в провинция Райнфалд-Пфалц, където Бундесверът е предвидил 112 млн. евро за модернизация на пистата и апаратурата.

Ханс Кристенсен от вашингтонската неправителствена организация Nuclear Information Projects казва в предаването, че същата бомба ще бъде разположена на авиобазите «Инджирлик» в Турция и «Авиано» в Италия. По думите му «с появата на новите бомби започнаха да се размиват границите между тактическо и стратегическо ядрено оръжие».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;