Британските ВВС са хвърлили бомба по позициите на сирийските правителствени войски, съобщава вестник  The Sunday Times.

Инцидентът се е случил през юни в района на Ат-Танф, където се намира база на американските и британските сили.

Въздушният удар с 227-килограмовата бомба с лазерно насочване е бил нанесен от самолет Typhoon, в резултат е убит офицер от правителствената армия, още седем сирийски военни са били ранени.

Въздушният удар е първият от април, когато британските ВВС нанесоха удари по силите, лоялни на сирийското правителство, отбелязва изданието.

От министерството на отбраната на Великобритания не разкриха принадлежността на силите, по които е бил нанесен ударът, но увериха, че тези действия са били «напълно пропорционален отговор», пише The Sunday Times.

По-рано през юни руският Център за примирие между враждуващите страни в Сирия съобщи, че правителствената армия съвместно с частите на Сирийската свободна армия (ССА) и с подкрепата на ВКС на Русия са отблъснали настъплението на джихадистите от организацията  «Джебхат ан-Нусра» в южната зона за деескалация.

По-рано съобщихме, че началникът на Генералния щаб на ВС на Русия Валерий Герасимов е направил изявление.

Според него, районът на базата на САЩ е ограничен до участък земя с радиус 55 километра, периметърът на тази зона изцяло се контролира от войската на САР.

 

ИГИЛ

Нееднократно постъпваха съобщения, че от тази база се забелязва придвижване на въоръжени отряди терористи, които се подготвят от спецслужбите на САЩ.

Самите американци твърдят, че подготвят и снабдяват с всичко необходимо частите на въоръжената опозиция с цел противопоставянето им на ИДИЛ.

Но понастоящем групировката е разбита на територията на Сирия, благодарение най-вече на действията на Русия и правителствената армия на САР.

Въпросът за присъствието на войски на САЩ на територията на арабската република остава открит.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;