Отдавна анонсът за срещата на лидерите на двете най-могъщи и непредсказуеми държави би трябвало да се посреща с облекчение или дори с надежда.

Но вече за втори път тази година реакцията на тази новина сред голяма част от западния свят е почти противоположна», пише Мери Дежевски за The Independent.

Според нея, когато този месец президентът на САЩ се срещнал с главата на КНДР Ким Чен Ун, имало тотално опасение, че «оглупелият» Тръмп ще предаде жизнено важните интереси на Запада.

Но това не се случило.

Анологични предупреждения звучат сега и преди първата формална среща на главата на Белия дом с Владимир Путин в Хелзинки, пише авторката.

«Дори в сравнение с Русия САЩ имат огромно икономическо и военно превъзходство.

Те могат да избират какви отстъпки да направят.

От времето на войната в Сирия, нерешените регионални конфликти в Украйна и препирните около недоказаните твърдения за руската помощ за Тръмп, започнаха да се предпочитат личните срещи, които могат да отслабят напрежението между Изтока и Запада.

Не е нужно това да се превръща в драма, нито в предателство спрямо западния свят, трябва да се счита за обикновено начало на процес, който може да укрепи международната сигурност и да запази живота», пише авторът на статията.

Независимо от това, идеята за срещата срещна «огромна съпротива» не само от страна на множеството врагове на Тръмп във Вашингтон, но и в някои европейски столици.

През почивните дни за срещата между Тръмп и Путин се разтревожи британското правителство.

Сега пресата съобщава за «растящия страх» заради вероятното «мирно споразумение» между САЩ и Русия.

«Но защо? Разбира се, само затова, че разговорите за мира могат да унищожат политически полезния образ на Русия като вечния враг.

Отчитайки, че шампионатът по футбол показва по-човешката — и по-малко грозната — страна на днешна Русия, не дай си боже, Тръмп и Путин да прогонят полезния за някои призрак на «новата студена война», пише Дежевски.

Петя Паликрушева

Източник: The Independent

 

 

Тагове: ; ; ; ;