Благодарение на своята реакция на европейската криза с бежанците Ангела Меркел придоби в света репутация на своеобразна «Жана дАрк», защитничка на западните идеали пред натиска на популистите.

Това е гледната точка сега на Запад, но в реалността тя съвсем не е «спасителката на Европа», пише  Politico. Меркел стъпка след стъпка разрушава единството на ЕС, дори да прави това несъзнателно, се подчертава в статията.

«Безкрайно уважавам Меркел. Считам я да изявен лидер, който се сблъска с много сложни предизвикателства», заяви миналата седмица по време на визитата си в Берлин бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор.

Но за разлика от чуждестранните политици, вътре в Германия въпросите за целесъобразността на курса на канцлера с всеки ден звучат все по-гръмко.

«Много бивши съюзници на Меркел не само изразяват опасения по повод нейната вътрешна политика, но и задават въпроса, който голяма част от немския елит и до днес счита за светотатство: а не разкъсва ли тя Европа на части?, се казва в статията.

В частност, тази седмица дори кореспондентът, който «обикновено е сдържан», от немската държавна компания ARD Малте Пипер се обърна към нея с такъв призив:

«Скъпа Ангела Меркел, вие вече почти 13 години заемате поста канцлер — единственото, което ви остана от Европа, това е враждебното отношение.

Това се потвърждава от последните ви срещи.

Помогнете най-накрая да спрем Европа, която от единство се наклони към разкол!

Освободете мястото на канцлер на приемника си!».

Това изявление веднага предизвика «вълна в Берлин», отбелязва  Politico.

На Меркел й остана само един шанс да докаже, че нейните критици се заблуждават — и това ще е на срещата на ЕС в Брюксел.
Върху Меркел се оказва огромен натиск, всички очакват тя да се върне у дома със споразумение за бежанците, което ще позволи на баварските й партньори от ХСС, които водят напрегната изборна компания, да победят  в тежката битка по въпроса за предоставянето на убежища, се пояснява в статията.
Меркел трябва да постигне такова споразумение, но без да настройва срещу себе си останалата Европа.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.politico.eu/article/germany-broke-the-eu-migration-crisis-refugees/

 

 

Тагове: ; ; ; ;