«Без излишен шум» Русия проведе изпитания на «най-далекобойния в света» зенитно-ракетен комплекс, съобщава  CNBC, позовавайки се на «източници, непосредствено запознати с разузнавателните данни на САЩ».

Става дума за комплекса С-500, който, според данните на американските спецслужби, успешно е осъществил удар по цел, отдалечена на разстояние над 480 км.

Това, според оценката на експертите, е с 80 км повече, отколкото «при всички останали известни изпитания».

Русия твърди, че нейният нов комплекс може да прихваща хиперзвукови ракети, безпилотни самолети, дори «невидимки» от рода на  F-22 или F-35.

Както се съобщава, далечината на работа на С-500 позволява унищожаването на обекти в околоземното космическо пространство или на разстояние 100 км от повърхността на земята.

Както подчертава  CNBC, новината за изпитанията на С-500 са се появили само седмица, след като американското разузнаване е разбрало, че Русия към 2020 година ще може да постави на въоръжение най-новия хиперзвуков междуконтинентален ракетен комплекс «Авангард», чийто аналог няма никой в света.

Москва вече два пъти изпробва комплекса през 2016 година, един път през 2017 година и се готви да проведе още един пробен пуск през това лято.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.cnbc.com/2018/05/24/russia-quietly-conducted-the-worlds-longest-surface-to-air-missile-test.html

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;