Чешкият министър-председател Андрей Бабиш каза по-рано днес, че «Германия не се е обърнала към нас и в момента не бих ратифицирал подобно споразумение».

«Ние не планираме преговори. Няма причина да преговаряме. Решително отхвърляме това», каза Бабиш в изявление, разпространено от правителството му.

Унгарският премиер Виктор Орбан също опроверга, че е сред 14-те страни, изразили готовност за сключване на споразумение за връщане на кандидати за убежище, според разпространен документ на германското правителство.

В петък стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел е осигурила споразумения с 14 страни за бързо връщане на мигранти. Сред тях са Чехия, Полша, Унгария, Белгия, Дания, Естония, Франция, Финландия, Литва, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия и Швеция .

Това съобщи германската агенция ДПА, цитирайки писмо на Меркел до партийните лидери на нейните два коалиционни партньора — Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия.

Кандидатите за убежище, идващи в Германия, които първо са били регистрирани в друга страна членка на ЕС, трябва да бъдат отведени в по-големи «центрове за събиране», където техните случаи ще бъдат разгледани, се казва в документа.

Със стара дата не можем да приемаме мигранти, защото не сме виновни, че сме последни в ЕС. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след срещата на лидерите на ЕС, на която са обсъждани общи мерки за ограничаване на миграцията.

Съдбата на германския канцлер Ангела Меркел днес е в ръцете на баварските ? партньори от Християн-социалния съюз (ХСС) и засега сигналите са, че те смекчават критиките си срещу нея по повод миграционната политика на Германия, съобщи «Дойче веле».

Девет месеца след изборите, които отслабиха позициите ?, тя трябваше да се обърне за помощ към съседи и партньори от ЕС, за да успокои вътрешния си министър и все още влиятелна фугира в ХСС Хорст Зеехофер.

Той заплаши, че ако на срещата на лидерите тази седмица Берлин не постигне промяна, ще започне от днес, 1 юли, да връща от германската граница чужденци, които вече са се регистрирали за статут на бежанци в друга страна. Това неизбежно би довело до падане на правителството.

Постигнатото на Европейския съвет в Брюксел се оказа половинчато и с твърде общи и пожелателни ангажименти, поради което различни страни от ЕС разчитат по различен начин резултата.

В събота ситуацията се обърка още повече от това, че Меркел обяви, че е получила обещание от 14 държави (България не е сред тях) за бързо връщане на мигранти, минали през тях и центрове за бърза имиграционна процедура.

Сега

Тагове: ; ; ; ; ;