Смятаха, че с политическата му кариера е свършено. Но след неочаквания му успех на изборите лидерът на турската националистическа десница Девлет Бахчели се наложи като ключова фигура за президента Реджеп Тайип Ердоган и подсили имиджа си на изпечен политик.
70-годишният Бахчели е смятан за един от най-хитрите играчи на бурната турска политическа сцена, преминавайки през всички бури начело на Партията на националистическото действие /ПНД/, която той ръководи от 1997 г.
Но след няколко десетилетия на маневриране в сянка и един труден преход в последно време този стар вълк се готви да има безпрецедентно влияние на турската политическа сцена, докато доскоро наблюдатели предричаха неминуемия му политически край.
На изборите в неделя ПНД получи 11 процента от гласовете — резултат, далеч надхвърлящ прогнозите, който превръща тази партия в абсолютно необходим съюзник на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на Ердоган, която с 43 процента от гласовете не може да контролира сама парламента.
В резултат на това, обяснява Емре Ердоган, преподавател по политически науки в университета Билги в Истанбул, «ПНД има сериозна сила за преговори и шантаж и това ще има пряко отражение върху политиката на турския президент».
Един триумф за Бахчели, който бе приет в сряда от Ердоган в момент, когато пазарлъците са в разгара си преди формирането на новото правителство.
«Те се опитаха да ни унищожат, но се провалиха», реагира той след оповестяване на резултатите от изборите. «Турската нация превърна ПНД в ключова партия в парламента и й повери важните отговорности за балансиране и контрол».
Знак за този реваншистки дух е, че ПНД публикува във вторник в печата смразяваща обява със списък на автори на редакционни статии и анализатори, които бяха предрекли провала на тази партия на изборите. «Ние няма да забравим», предупреждава този текст.
Опровергавайки всички прогнози, Бахчели си възвърна репутацията на умел тактик. Ласкателен прякор се появи дори в социалните мрежи: «Бахчиавел», по аналогия с флорентинския философ и автор на съчинения в областта на политическата теория от Ренесанса Макиавели.
Бахчели, който е роден през 1948 г. в окръг Османийе /Южна Турция/, е следвал икономика, поддържал е връзки с националистическите среди преди да се впусне в политиката.
През 1997 г. той застава начело на ПНД, наследявайки на поста лидера учредител на партията Алпарслан Тюркеш. Тогава партията е яростна крайнодясна формация, символизирана от «сивите вълци» — въоръжени банди, заподозрени, че са извършили множество убийства през 70-те години.
Макар партията да запазва своята националистическа и пантюркистка реторика, Бахчели я трансформира в модерна дясна формация, която успява понякога да привлече най-дясно ориентираните избирателите на ПСР.
С масивните си пръстени, ръбесто лице и изискан турски Бахчели се налага като неумолим опонент на Ердоган.
Но след много слаб резултат на парламентарните избори през ноември 2015 г. старият вълк е застрашен от вътрешнопартийна съпротива, поведена от Мерал Акшенер — бинш министър на вътрешните работи, и той се сближава с президента.
След опита за преврат от 15 юли 2016 г. двамата мъже формализират своя съюз, който доведе до това двете партии да се явят в обща коалиция на изборите в неделя.
Многократно Бахчели е отхвърлял идеята да приеме пост в правителството: «Това не подхожда на моя характер». Но дори в сянка неговото влияние ще бъде голямо, прогнозират анализаторите.
Партньорството между Ердоган и Бахчели крие риск да бъде бурно, като се има предвид, че Бахчели изглежда решен да наложи своята ориентация върху политиката на правителството като например твърда линия по кюрдския въпрос и по отношение на Запада.
По време на своята кампания Бахчели вече агитираше за амнистия за осъдените лица, като получи категоричен отказ.
«ПНД се чувства ясно в позиция на сила, след като даде възможност за победата на Ердоган», подчертава Зия Мерал от Център за исторически анализи и изследвания на конфликти към британската армия.
Като знак за това чувство един от заместник-председателите на ПНД Сефер Айджан заяви, според печата, че след като «спасихме Ердоган, парламенът ще прави това, което ние кажем».
Той бе бързо отстранен от Бахчели. /БТА/Стюард Уилямс от АФП/

Тагове: ; ;