В панела с участието на представителите на Европейския парламент и на Конгреса на САЩ се обсъждаха политическата ситуация и диалога между ЕС и САЩ, каза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.

Той участва в съвместни изявления в рамките на 82-то Междупарламентарно заседание Европейски парламент — Конгрес на САЩ — трансатлантически диалог между законодателите, чиито домакин е Народното събрание.

Цветанов добави, че е впечатлен от приятелските отношения между двете страни. Има искреност, доверие, убеден съм, че това е подходът, с който трябва да дадем посланията за повече Америка в Европа и повече Европа в Америка, каза той.

Цветан Цветанов посочи, че част от темите, които са били обсъждани, са свързани с потенциалните заплахи от трети страни. Русия, Китай са едни от основните потенциални заплахи за мира и стабилността, фалшивите новини, свидетели сме всекидневно на провокативните действия от някои държави.

Но ЕС и САЩ заедно могат да се противопоставят на всички тези заплахи, каза Цветанов.

Той посочи, че 82-та среща е в София във връзка с българското европредседателство.

За първи път София е домакин на подобен формат, на този диалог, който се води между Европейския парламент и САЩ.

Темите вчера и днес са свързани с един от основните акценти на българското председателство — Западните Балкани, обсъждана е била и киберсигурността.

Трябва да бъдем подготвени за потенциалните заплахи и предизвикателствата, свързани с киберсигурността, отбеляза Цветанов.

Сигурността, киберсигурността, проблематичните отношения с Русия, руската намеса по отношение на социалните медии, по отношение на избори, отбеляза като теми съпредседателят на трансатлантическия диалог евродепутатът Кристиан Елер.

Въпреки че може да имаме различни позиции сега по търговията и някои икономически въпроси, както по някои политически, ние си оставаме «братя по оръжие», посочи Елер за връзките със САЩ.

Това по думите му са трайни връзки в контекста на отношенията между ЕС и САЩ, на отношенията на отделните държави със САЩ, както и в контекста на НАТО.

Елер също така изтъкна направеното от българското председателство за поставянето на Западните Балкани високо в дневния ред не само в Европа, но по отношение на трансатлантическите отношения. Той открои и въпроса за европейската перспектива на Западните Балкани и дали се разбира намесата на външни сили в страните от региона.

Взаимоотношенията между Конгреса на САЩ и приятелите ни в Европа продължават да бъдат солидни и здрави и ще останат такива, изтъкна съпредседателят на трансатлантическия диалог от американска страна Марио Диаз Баларт, член на

Конгреса на САЩ. Той добави, че е благодарен за възможността да присъства на форума и да участва в засилването на връзките, като очаква следващата среща, която ще бъде във Вашингтон.

Основният извод, до който достигнахме по темата за Западните Балкани, беше, че ЕС няма как да постигне цялостен напредък, дори с подкрепата на Голяма Европа, без подкрепата и координацията със САЩ, отбеляза председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

Източник: БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;