По целия свят около 4.3 млрд хора живеят в демокрация, пише изданието.

Така над половината от човечеството «се наслаждава на неоспоримите преимущества на демократичния ред: законови гаранции, свобода, либерализъм и стабилност», пише немското издание а Handelsblatt.

Но в последно време върху демократичните системи се оказва все по-голям и по-голям натиск, а популистите и автократите завоюват все по-голяма популярност в света, подчертава авторът на статията Нора Хеер.

Например, няма «демократични традиции» в Китай, продължава Хеер.

До съвсем неотдавна западните индустриални държави се надяваха, че някога Китай все пак ще стане демократична държава.

«Днес знаем, че това бяха несбъднати мечти: с решение на конгреса на Комунистическата партия на Китай Си Дзинпин стана пожизнен ръководител», припомня авторът.

Според нея, «не може да се разчита» на демократични традиции и в Русия.

«Хаотичният експеримент, започнал след разпада на СССР, бързо завърши.

Путин всели в измъчената нация чувството на собствено достойнство и сега здраво ще се държи на президентското кресло в следващите шест години», пояснява Нора Хеер.

Подобна «псевдодемокрация» създаде в Турция президентът на страната Реджеп Ердоган.

Той бе преизбран и «сега може да прави това, към което отдавна се стреми — да управлява с почти неограничени пълномощия», убедена е авторката на статията.

На свой ред в Унгария премиерът Виктор Орбан «не счита за нищо опозиционните СМИ и съдиите».

В Полша лидерът на  партията «Право и справедливост» Ярослав Качински «има намерение да разруши такива демократични структури, като разделянето на властите и свободата на словото», твърди авторката.

«Изненадва ни това, че в политиката популистите постоянно имат успех.

В сферата на икономиката вече отдавна осъзнаха: ръководство, което вместо доверие, уважение, мотивация и лична отдаденост залага на твърдото управление, нанася вреда на предприятието», отбелязва авторът.

«Рано или късно този вид мания за величие ще доведе само до крах на самото ръководство.

А заради него ще рухне цялото предприятие».

В XXI век манията за контрол, диктаторският стил на управление и автократичните маниери — не са нещо друго, а «старомодни, изживели себе си модели, чието място е само в историята», констатира авторката.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.handelsblatt.com/meinung/kolumnen/expertenrat/heer/expertenrat-nora-heer-warum-autokraten-wie-putin-und-erdogan-in-der-wirtschaft-keine-ch

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;