Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи нов апел за незабавно прекратяване на военните операции в югозападната част на Сирия, където силите на режима продължават настъплението си срещу бунтовническите групи, предаде Франс прес.
Генералният секретар е дълбоко обезпокоен от военната офанзива на сирийската армия в района и от опустошителните й последици за цивилните, посочи в комюнике неговият говорител Стефан Дюжарик.

Гутериш напомня, че този район е предмет на споразумение за деескалация, сключено през юли 2017 г. в Аман от Йордания, Русия и САЩ.

Той приканва страните гаранти по споразумението да се придържат към ангажиментите си, уточнява комюникето.
Всички участващи страни трябва незабавно да преустановят нападенията срещу медицински и образователни обекти и да дадат възможност на ООН да възобнови неотложно доставките на хуманитарна помощ, подчертава ръководителят на международната организация.

Броят на прокудените от домовете си хора в Южна Сирия се е увеличил повече от три пъти до 160 000 души при последните боеве, съобщи йорданският говорител на Върховният комисариат на ООН за бежанците Мохамад Хауар, цитиран от Ройтерс. Очакваме през нощта числото им да нарасне, добави той.
По-рано йордански официален източник съобщи, че в Южна Сирия е договорено спиране на огъня.

Тагове: ; ;