Министърът на отбраната на Германия  Урсула фон дер Ляйен и френският президент Еманюел Макрон решиха да дадат отпор на Доналд Тръмп и да създадат нов военен алианс, пише немското списание  Focus Online.

Както отбелязва изданието, конфликтът между президента на САЩ и страните от ЕС ще продължи да тлее до 11 юли, когато ще се състои срещата на НАТО в Брюксел.

На срещата ще присъстват Германия и Франция, припомня авторът на статията.

Немското правителство на този етап не е съгласно с повишаване на разходите до 2 % от БВП и говори само за приближаване към тази цел, затова не може да се изключи скандално развитие на събитията, твърди журналистът.

Както се съобщава в статията, преди няколко месеца държавният секретар на САЩ Майк Помпео на срещата на НАТО е заявил, че американският президент иска най-накрая да види цифри.

Но сега девет страни от ЕС, на първо място Германия и Франция, дават отпор на «разбушувалия се» Доналд Тръмп и създават нов военен съюз.

В понеделник министрите на отбраната подписаха в Люксембург съответното изявление по повод новата отбранителна инициатива.

Президентът на Франция за първи път заговори за това през септември миналата година — още тогава спорът с Тръмп бе налице.

Според версията на немското списание, Макрон се е превърнал във водеща сила, лансираща идеята за автономна отбрана на ЕС.

Целта на новата инициатива е значително по-тясно сътрудничество между генералните щабове.

Това трябва да обезпечи по-бързото военно реагиране в кризисни ситуации.

То може да се осъществява както в рамките на кратковременни коалиции, така и в мащабите на ЕС, НАТО или ООН.

С други думи, в случа на война Европа няма да се стреми към сътрудничество или към приемането на съвместни решения със САЩ, защото на Щатите вече не може да се разчита, докато управлява Тръмп, пояснява авторът на статията.

Както отбелязва изданието, Макрон разбира това, той отчита разногласията на европейците с Тръмп и счита, че Европа повече не може да разчита на американския партньор, затова се стреми към «сратегически автономна отбрана».

За разлика от вече съществуващата трудна по отношение на управлението отбранителна програма за сътрудничество между страните от ЕС в сферата на сигурността и отбраната PESCO, в която участват всички 28 страни от ЕС, новите оперативни подразделения трябва да се отличават с бърза и опростена процедура при вземането на решения.

Впрочем, дори програмата  PESCO бе стартирана през 2017 година, за да направи ЕС по-мобилен и независим от САЩ, припомня немското списание.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.focus.de/politik/ausland/eu-vorstoss-kurz-vor-nato-gipfel-von-der-leyen-schmiedet-mit-macron-neue-militaerallianz-und-bietet-trump-die-stirn_id_9171172.html

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;