Европейският съвет, който завърши вчера, пусна три стрели срещу Русия, констатират руски медии, съобщи Сега.

Първата е продължаването на икономическите санкции с още шест месеца поради присъединяването на Крим към Русия, който според ЕС принадлежи на Украйна.

Втората е призивът към Москва да признае отговорност за свалянето над Южна Украйна през 2014 г. на малайзийския „Боинг“ от полет МН17, при което загинаха 298 души.

Третата е да се подготви до декември 2018 г. план за борба с дезинформацията, който по замисъл е антируски.

По въпроса за Крим няма никаква промяна, защото през последния санкционен период Русия не само не се отказа от полуострова, но и официално го свърза с руската територия чрез мост през Керченския проток.

В средата на май лично президентът Владимир Путин пусна движението по 19-километровия мост, като мина по него, управлявайки камион „Камаз“.

В края на май Русия отхвърли междинния доклад на международната експертна група JIT, според който зенитната ракетна установка «Бук», която изстреляла ракетата по пътническия „Боинг“, била докарана от Русия и принадлежала на 53-та зенитно-ракетна бригада, базирана край Курск.

Холандия и Австралия заявиха, че започнат съдебни дела срещу Русия за изплащане на обезщетения.

За борба с дезинформацията лидерите на 28-те страни, сред които и българският премиер Бойко Борисов, призоваха Еврокомисията, и по-специално ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини да представят план до декември 2018 г. в сътрудничество със страните членки.

Той ще трябва да съдържа план за действие с „конкретни предложения за координиран отговор на ЕС по отношение на предизвикателството, свързано с дезинформацията, включително подходящи мандати и достатъчно ресурси за съответните екипи за стратегическа комуникация“ на външнополитическата служба на ЕС.

През март българската еврокомисарка Мария Габриел свика среща на експерти за борба с фалшивите новини, но те само констатираха, че терминът „фалшиви новини“ е неточен (въведен е от Доналд Тръмп) и няма смисъл да подменя общоприетия термин „дезинформация“.

Целева аудитория на борбата с дезинформацията ще бъдат страните от източното партньорство на ЕС (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна).

През ноември 2017 г. ЕС задели допълнително 3 млн. евро за борба с руската дезинформация.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;