Добивът на пшеница в Русия е толкова огромен, че обикновените пътища за експорт на зърно вече не са достатъчни, затова доставчиците все по-често изпращат пшеницата на неголеми кораби, съобщава  Bloomberg.
Голяма част от руската пшеница са товари на кораби в дълбоките води на Черно море, но пристанищата там вече са претоварени.
Затова доставчиците използват заобиколен път чрез неголеми кораби в близкото Азовско море и изпращат зърното в дълбоководните води, откъдето товарът се прехвърля на по-мощни кораби.
Миналата година експортът на зърно с помощта на метода «от кораб на кораб» беше 20 % от общия обем в сравнение с 2 % през 2013 година, отбелязва американското издание.
Тази стратегия, която често се използва при транспортирането на нефт и газ, става все по-популярна при експорта на руското зърно, защото Русия има голям добив и растящо търсене от страна на такива отдалечени пазари, като Индонезия.
«Този канал стана водещият при експорта», твърди генералният директор на Института за аграрен пазар Дмитрий Рилко. — Товарите от Азовско море в последните години, особено този сезон, имат колосални обеми при транспортирането от кораб на кораб».
По данни на руския Център за оценка качеството на зърното, за миналата година чрез метода от кораб на кораб са били експортирани 8.8 млн тона зърно.
Бурното развитие на производството доведе до увеличаване на обемите на руския експорт, а относително ниската цена помогна на Русия за завладее голяма част от световния пазар.

Терминалите все повече и повече се затрудняват ог рекордните темпове, с които работи Русия през този сезон, пише  Bloomberg.

Петя Паликрушева

Източник:https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-06-28/russia-taps-smaller-ports-to-keep-up-record-wheat-export-pace

Тагове: ; ; ;