Армения все повече се устремява към западния свят, който предлага на новия «съюзник» широки възможности и перспективи.

Днес се съобщи за визитата на президента на Армения Армен Саркисян във Вашингтон, и, както съобщава Haqqin, в най-близко време пред «западните партньори» ще се наведе и революционната глава на правителството на Никол Пашинян.

Както отбелязват експертите, няма място за изненади.

Прозападният вектор в републиката се изгражда отдавна.

Още през 2005 година в Ереван се откри най-голямото по площ посолство на САЩ, отстъпващо само на американската дипломатическа мисия в Берлин.

Щатът на посолството също удари всички рекорди — 2500 хиляди сътрудници, което за страна с население не повече от 3 милиона човека е доста.

С какво скромната република привлече вниманието на Вашингтон?
Американският аналитик Даниел Хейнор твърди, че главният ресурс на Армения е нейното разположение.

«Армения, която няма изход на море е страна с 3 млн население, разположена е във възможно най-бурния регион в света. Армения граници с Турция, Азербайджан, Грузи, Иран.

Като бивша съветска страна, Армения разчита на Русия в сферата на търговията и военната подкрепа», казва той.

Аналитикът е убеден, че именно този фактор е бил ключов за САЩ:
«САЩ имат свои доставки във всички гореспоменати страни, а Армения е в полезрението като потенциален мощен лост за лансиране на американските цели».

На първо място, според експерта, САЩ ще направят всичко, за да дадат Нагорни Карабах на Азербайджан.

Целта на това е да се отслабят позициите на Русия в Армения и там да се укрепи военната база на НАТО.

Арменският експерт-международник Сурен Саргсян признава, че Армения няма изгода от политическата криза между САЩ и Русия.

В следствие на това републиката трябва да търси защита от заокеанските си партньори.

«Доколкото Армения е стратегически съюзник на Русия, която е наш основен търговски партньор, без съмнение американските санкции ще окажат пряко въздействие върху Армения.

Ние разбираме какво се случва с арменската икономика, когато цените на нефт и газ се колебаят или когато се случва същото с курса на руската рубла», споделя Саргсян, отбелязвайки, че «от тази гледна точка, напрежението в руско-американските отношения не може да не повлияе върху Армения отрицателно».

«Затова считам, че министерството на външните работи, на отбраната, на диаспората и Съвета за сигурност на Армения в тази посока трябва да водят сериозна, координирана работа, за да има положителен резултат», призова Саргсян.

News Front

 

Тагове: ; ;