Речта на Александър Солженицин за разкола в западното общество, която той изнася в Харвард през 1978 година, предизвиква море от критика в пресата, опровергавайки мнението, че на Запад може да се говори всичко, което мислиш.

Но, анализирайки настоящата ситуация, трудно е да не се забележи, че авторът на  «Архипелаг ГУЛАГ» е бил прав, пише главата на Лондонския център за политически изследвания в статия за  American Thinker.

В речта си под името «Разбитият свят», посветена на възникването на «различни светове» и оценката на западното общество, Солженицин посочва, че на едната страна на разлома се е оказала «свободата», която с неутолима страст се занимава с натрупването на материални блага — и се цени повече от всичко останало, а в центъра на това уравнение се намира човекът, «който няма никаква сила».

Резултат от това, според писателя, е «нравствената нищета».

СМИ обвиняват Солженицин в това, че той сам е «изгубил равновесие» и олицетворява «разбития дух».

Но ако се анализира речта му след 40 години и се сравни тя с настоящата културна ситуация на Запад, то може да се стигне до извода, че Солженицин дори е проявил «прекалена деликатност».

Според автора, споменат по-горе, американците сега са напълно погълнати от материалните си цели, те са забравили за духовността.

«Бях изумен, когато видях Робърт Де Ниро на церемонията по връчването на наградите «Тони» — той говори вулгарно спрямо президента на САЩ.

Това е същият Де Ниро, който получи президентската премия за Свобода, която се счита за най-престижната награда в страната.

Озадачи ме и връчването на наградата Пулицър на рапара Кендрик Ламар, който по време на изпълненията си се държи отпред.

Длъжен съм да призная, че връчването на Нобеловата награда на Боб Дилън бе пълен крах на нравствените стандарти, защото тази награда се лиши от някои литературни светила на 20 век», пише авторът на статията.

Солженицин още през 1970-те години разбира, че ако «хуманизъм бъде изтикан», то ще е допустима и възможна която и да е идея, която може да нахлуе в главата на човека, отбелязва политологът.

Западът със своя «скрит релативизъм» рискува да изгуби световното си влияние, предупреждава авторът на статията.

«Как общество, което не е уверено в своя смисъл и значение, може да си съперничи с фанатичната култура, която знае какво иска и как да го постигне…

На Запад се вижда постепенен упадък във всяка сфера от обществото.

Говорещите глави в ток-шоутата говорят едни и същи пошлости, които сме чували многократно.

Истината я няма.

Всеки, който се вълнува от съдбата на западната култура, трябва да погледне Америка и Запада безпристрастно и да се замисли над следното — какво се случва и каква е причината за всичко това», завършва експертът.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;