Пентагонът ще похарчи  $500 млн за подготовката на американски войници за подземен бой, пише  The Times.
Отчитайки заплахата от конфронтация със Северна Корея или Русия, командването на американската армия реши да преразгледа необходимото за специфични военни действия, оборудване и подготовка.
В резултат САЩ стигнаха до извода, че за ефективни действия в подземните коридори и тунели войниците трябва да могат да работят в пълна тъмнина и в условия, при които обичайното оборудване често не работи, както и при лошо качество на въздуха и без защита от вражеския огън.
В края на миналата година армията на САЩ стартира програмата за тренировка и обезпечаване на 26 от 31-те свои бойни подразделения, за да могат те да водят бой в крупни подземни системи, които съществуват под много плътно населените градове.
Нещо повече, САЩ вече работят над промяната на военната си доктрина.
Според военните, трябва да се отчете, че конфликтите все по-често ще бъдат в градовете от рода на Сеул или столиците на прибалтийските държави.
А през ноември бе публикувано учебно пособие за подземна война «за незабавно използване».
Съвсем неотдавна подземните мисии бяха възлагани само на елитни подразделения, но ситуацията започна да се променя след войните в Ирак и Афганистан, където войниците се наложи да се сражават в градски условия и в тунели.
Бойците от ИДИЛ създадоха системи от тунели за защита на градовете, завзети в Ирак и Сирия, пише изданието.
Сега вниманието на САЩ е насочено към Северна Корея.
В новото пособие за подготовка се казва, че КНДР е способна да прехвърля до 30 хиляди човека на час с помощта на системи от дълбоки тунели под границата с Южна Корея.
Освен това, подозира се, че Северна Корея има не само подземни ядрени площадки, но и военно-въздушна база, построена вътре в планините, пише  The Times.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/troops-sent-underground-as-us-prepares-for-battlefields-of-future-gwd6fbhwv

Тагове: ; ; ; ; ;