Британският премиер Тереза Мей вчера призова за засилено сътрудничество между Лондон и ЕС в областта на сигурността след Брекзит, като същевременно призна необходимостта от по-бърз напредък в преговорите, предаде Франс прес, съобщи БТА.

На вечерята на лидерите на страните от ЕС, събрали се на среща на върха в Брюксел, Мей предупреди, че Великобритания няма да може да споделя информации за престъпници и терористични мрежи в Европа след Брекзит, ако ЕС продължи упорито да се придържа към правилата си, ограничаващи сътрудничеството с трети страни. «Безусловният» ангажимент на Великобритания към сигурността на континента може да бъде «изложен на опасност», изтъкна Мей.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди британците, че след като напуснат съюз ще изгубят достъпа до базите данни, достъпни само за членовете на ЕС, както и до съществуващите механизми за обмен на полицейска информация между държавите, припомня АФП.

При пристигането си в Брюксел вчера Мей изтъкна «добрия напредък» постигнат досега в преговорите за Брекзит, но призна необходимостта да се върви по-бързо.
Лондон и 27-те искат да приключат преговорите до октомври, за да оставят време на парламентите на страните си да ратифицират окончателното споразумение за излизане на Великобритания от съюз.

Въпросът за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия е основният препъни камък в преговорите, а остава още да се обсъжда и естеството на бъдещите отношения между ЕС и Лондон след развода, отбелязва агенцията.

Тагове: ; ; ; ;