«Считам, че в командването признават, че ние изпуснахме инициативата, сега искаме за усилим нашия отбранителен потенциал, виждаме недостатъците и ще се опитаме да ги поправим», цитира изданието думите на бившия командващ ВВС на САЩ в Европа генерал Франк Горенц, съобщава Defense News.
«Не ни интригува особено, но за полета няма нищо по-належащо от летище, което може да обезпечи широкомащабни бойни операции с топливо, оръжие и прочие», казва Горенц.
Както отбелязва авторът на статията, в случай на военни действия срещу Русия американските ВВС по-вероятно ще се насочат към сдържане на руските въздушни сили, за подкрепа от въздуха на силите на САЩ и съюзниците, а също за доминиране над руския «военизиран анклав» в Калининград.

Според специалистите, военните осъзнават, че не е възможно да се защити Източна Европа от Западна.

Ако всички сили са съсредоточени в Германия, то в извънредна ситуация тяхното прехвърляне ще заеме твърде много време.
 «Само за бумажната работа между Германия и Полша ще отидат седмици», предупреждава авторът на статията.
При това Русия е създала система, която ще попречи на свободното действия на НАТО, се отбелязва в статията.
В нея влизат ракетите земя-въздух с далечен, близък и среден радиус на действие, на този етап не е ясно как САЩ и съюзниците им имат намерение да противодействат.
На този етап, развивайки базите, които са съвсем близко до Русия, САЩ правят така, че Москва да бъде принудена да удари едновременно по няколко държави в Източна Европа, ако тя реши да отслаби военно-въздушната мощ на САЩ, пише  Defense News.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.defensenews.com/smr/nato-priorities/2018/06/25/poking-the-bear-us-air-force-builds-in-russias-backyard/

Тагове: ; ; ; ; ; ;