САЩ ще препоръчат на Индия да преразгледа характера на своите отношения с Иран, което ще й позволи да занижи енергийната си зависимост от тази страна, заяви постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли.

«Считам, че в името на бъдещето на Индия — от гледна точка на това, от кого тя ще зависи по отношение доставката на ресурси — ние ще й препоръчаме да преразгледа своите отношения с Иран», каза Хейли в интервю за тв канала  NDTV.

«Всеки от нас следва да помисли още веднъж над това, с кого ние (САЩ, бел.ред.) правим бизнес.

Индия, като приятелска страна, трябва да реши: наистина ли Иран е тази страна, с която тя иска да продължи да си има работа?», добави американският дипломат.

Според Хейли, по време на своята последна визита в Ню Делхи тя е обсъждала този въпрос с премиера на Индия Нарендра Моди.

Заедно с това, отбелязала Хейли, във Вашингтон разбират, че Ню Делхи не може да промени характера на своите отношения с Техеран «за един ден», но САЩ «са предложили на Индия да се замисли над това, с кого тя има намерение да си сътрудничи в бъдеще».

Във вторник високопоставен представител на държавния департамент на САЩ заяви пред журналисти, че Вашингтон ще се постарае да убеди своите съюзници напълно да спрат закупуването на нефт от Иран към началото на ноември.

Според него, такива обсъждания се водят и с други страни, включително с Китай.

По-рано САЩ излязоха от ядреното споразумение с Иран и обявиха за възобновяването на санкциите.

Коментирайки даденото изявление, официалният представител на МВнР На Иран Бахрам Касеми отбеляза по-рано, че «днес нито една страна няма правото да натрапва своите искания и волята си над други».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;